|

Matheu'dan Topbaş'a ziyaret

İspanya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Matheu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ı ziyaret etti

Aa
00:00 - 22/07/2008 Salı
Güncelleme: 20:52 - 22/07/2008 Salı
Yeni Şafak
Matheu'dan Topbaş'a ziyaret
Matheu'dan Topbaş'a ziyaret

İspanya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Joan Clos Matheu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaret etti.

Büyükelçi Matheu, eşi Angels Matheu ile Topbaş'a makamında ziyarette bulundu.

Topbaş, İspanya Büyükelçisi olarak atanan ve daha önce Barcelona Belediye Başkanlığı yapan Matheu'ya yeni görevinde başarılar diledi. Matheu ile geçmişe dayalı bir dostluğu bulunduğunu dile getiren Topbaş, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini, özellikle dünya barışına katkı sunulması açısından iki ülke arasında başbakanlar düzeyinde girişimler olduğunu anımsattı.

Yerel yönetimler olarak bu barışın geliştirilmesinde sorumlulukları olduğunu ifade eden Topbaş, başbakanların birlikteliğine ve diyalog çağrısına yerel yönetimler tarafından da destek verilmesi gerektiğini anlattı.

Büyükelçi Matheu ise İstanbul'un kültür kenti olduğunu ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştiğini kaydetti.


PERŞEMBE PAZARI KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI

Görüşmenin ardından gazetecilerin, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Perşembe Pazarı'nda yapılacaklara ilişkin soruları üzerine Topbaş, Perşembe Pazarı'nda Koruma Amaçlı İmar Planının yapıldığını ve bu planın Meclis'te onaylandığını söyledi.

Ancak sadece Meclis kararının yeterli olmadığını ifade eden Topbaş, kararın onayı için kurul kararı gerektiğini, kurulun bir değerlendirme yapacağını anlattı.

Topbaş, Perşembe Pazarı'nın, İstanbul'un bünyesinde önemli bir fonksiyonu bulunduğunu, kentin farklı yönünü yansıtan bir bölge olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgede kültürel değer ve mirası korumayı amaçlıyoruz. Projede öngörülen niteliksiz yapılardan bazılarının belki kaldırılması gerekebilir. Bölgedeki gayrimenkul sahiplerini de bu işin içine katmayı planlıyoruz. Oradaki gelişme sürecinde ortaya çıkacak yeni düzenlemelerde ticaret ve kültür alanı içerisinde alanların halk tarafından işletilmesi fırsatı vereceğiz. Tamamen istimlak ederek farklı bir mantıkla ileride belediyenin işlettiği veya işlettirdiği bir tesis haline getirmeyi düşünmüyoruz. Bölgede binalar tamamen yıkılmayacak. Plan, gelecek düşünülerek yapıldı. Projeyle bölgede yeni bir süreç başlayacak. Bölgenin turizmden ciddi bir pay almasını istiyoruz. Perşembe Pazarı'nda korunacak yapılar bellidir. Diğer yapılarla ilgili olarak, istimlak edilmesi gerekenler istimlak edilecek. Bedelleri mutlaka verilecektir. Bölgede tarihi ve kültürel miras nitelikli yapıların yanı sıra yer yer mevcut yapılardan da korunması düşünülenler var. Bölgede kültürel mirası rahatsız edecek derecede yeni binalar yoğun oranda yapılmayacak. Ancak oradaki nalburlar kaldırılacak."

16 yıl önce