|

Mevcut hükümetle seçime hazırlık

Davutoğlu’nun, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından koalisyonun rotası şekillenecek. CHP ile bir hükümet kurulamaması durumunda Davutoğlu, Bahçeli ile bir görüşme planlıyor. Bu görüşmeden de sonuç çıkmazsa, Bahçeli’nin de yeşil ışık yaktığı mevcut hükümetle seçim için düğmeye basılacak.

Yeni Şafak ve
07:00 - 9/08/2015 Pazar
Güncelleme: 07:36 - 9/08/2015 Pazar
Yeni Şafak

45 günlük hükümet kurma sürecinin tamamlanmasına 14 gün kala, AK Parti koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması ihtimaline karşı, erken seçim hazırlıklarına hız verdi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yarın Başbakanlık Resmi Konutu'nda, saat 18.00'de başlayacak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, dış politika, eğitim, ekonomi, yargı gibi temel başlıklarda uzlaşı aranacak. Gelecek yanıtlarla, koalisyonun rotası şekillenecek. CHP ile koalisyon defterinin kapanması durumunda, Davutoğlu'nun, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de kapısını çalması planlanıyor. Koalisyon için yeşil ışık yakılmazsa, erken seçim için düğmeye basılacak.



RAPORLAR ÇIKARILDI


AK Parti'nin yaptırdığı son anketlerde de parti tabanından CHP ile koalisyon yerine erken seçime gidilmesi yönünde görüş öne çıktı. Parti yönetimi, seçimlerin ardından kapsamlı istişarelerle il il raporlar çıkardı. Seçimlerde başarısız olunan illerle ilgili


özel çalışma yürütülüyor. Eğer erken


seçim gündeme gelirse, buralardaki aday listeleri tek tek güncellenecek.



BAHÇELİ'DEN YEŞİL IŞIK


Koalisyon kurulamaması durumunda, 45 günlük süreç tamamlanmadan Meclis'ten bir seçim kararı alınması öngörülüyor. Seçim hükümeti kurulmasına sıcak bakmayan AK Parti'de, mevcut hükümet veya azınlık hükümeti ile seçime gidilmesi bekleniyor. MHP lideri Bahçeli'nin de mevcut hükümetle seçime gidilmesi seçeneğine yeşil ışık yakması bu ihtimali güçlendirdi.



CHP İLE UZLAŞILAMAZSA


AK Partili kurmayların, CHP ile uzlaşılamayan noktalardan dolayı kurulacak bir koalisyonun yaratacağı sıkıntılar konusundaki görüşlerini MYK toplantısında dile getirdiği öğrenildi. AK Parti'nin 13 yıllık iktidarı süresince ortaya konulan kazanımlardan, koalisyon için geri adım atılmaması ve gerekirse erken seçime gidilmesi yönünde bazı kurmayların görüş belirttiği ifade edildi.



İki hafta kaldı


Meclis'te Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla başlayan hükümet kurma çalışmalarında 45 günlük süre için bugün itibariyle tam iki hafta kaldı. 14 gün içinde bir hükümet kurulamazsa, Cumhurbaşkanı'nın, Meclis Başkanı'na da danışarak “seçim yenileme” kararı alma yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yetkisini kullanmak isterse, 90 gün sonraki ilk pazar günü Türkiye seçime gidecek. 45 günlük süre dolmadan, iki hafta içinde Meclis'te bir karar alınması halinde ise YSK'yla da görüşülerek bir tarih belirlenmesi planlanıyor. Bu durumda, 90 gün beklenmeden bir seçim yapılması seçeneği ortaya çıkacak. Öngörülen tarihin ise ekim veya kasım ayı olabileceği kaydediliyor. YSK'nın, iki ay içinde seçimleri gerçekleştirebilecek.


#erken seçim
#koalisyon
#koalisyon görüşmeleri
#bahçeli
#mhp
#ak parti
#chp
9 yıl önce