|

Milli mutabakatın 89. yıldönümü

İstiklal Marşı'nın Mehmet Akif Ersoy tarafından Taceddin Dergahı'nda yazılmasının 89. yıldönümü. Bu en büyük milli mutabakatın kabulü yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

Aa
00:00 - 13/03/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:23 - 13/03/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Milli mutabakatın  89. yıldönümü
Milli mutabakatın 89. yıldönümü

İstiklal Marşı'nın kabulünün 89. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü dolayısıyla Isparta, Konya, Muğla, Diyarbakır, Sivas ve Bitlis'te etkinlikler düzenlendi. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, askeri ve sivil erkan katıldı. Törende Sabri Güzel İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi Tuana Bilgin, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere okudu. Bilgin'in İstiklal Marşı'nı okurken gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Etkinlik, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu sanatçılarının şiir okuması, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencilerinin İstiklal Marşı'nın ruhunu yansıtan türküleri seslendirmesinin ardından sona erdi.

OYUNLAR SAHNELENDİ

Sivas'ta Halil Rıfat Paşa Lisesi'nce Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen program, öğrencilerin yaptığı, günün öneminin anlatıldığı resimlerin yer aldığı serginin açılmasıyla başladı. Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve edebi kişiliğiyle ilgili slayt gösterisinin ardından okulun tiyatro topluluğu 'İstiklal Marşı Yazılıyor' adlı oyunu sahneledi. Bitlis'te ise öğrencilerin şiir ve kompozisyon okuduğu, oratoryo ve sinevizyon gösterilerinin sunulduğu törende, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

ANLAMI DERİN BİR MARŞ

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından 'İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' dolayısıyla ünlü şairin İstiklal Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergahı'nda tören düzenlendi. TBMM Başkanvekili Pakdil, törende yaptığı konuşmada, Mehmet Akif'in bir dil üstadı olduğunu belirterek, İstiklal Marşı'nı da milletin en rahat anlayacağı şekilde kaleme aldığını söyledi. Pakdil, 'Dünyanın her tarafında yapmadığımız şeylerle bizi karalamak isteyenler, hiç görmedikleri bir coğrafya hakkında karar verenler şunu bilsinler ki verdikleri kararların hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur” dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da, İstiklal Marşı'nın, Türk milletinin milli ruhunu en iyi şekilde anlattığını vurguladı. İstiklal Marşı'nın söyleminin yalın, anlamının derin olduğuna işaret eden Bakan Aydın, İstiklal Marşı'nın tahlili konusunda yüzlerce sayfalık metinler yazıldığını söyledi. Aydın, gençlere, bu metinleri okumalarını tavsiye etti. Konuşmaların ardından değişik halk kesimlerini temsil eden giysiler giyen öğrenciler, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını seslendirdi.


14 yıl önce