|

Mini metro ana hatta bağlanıyor

Levent-Hisarüstü arasında yapılan ''mini metro'' Taksim-Hacıosman ana hattına bağlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi''ni de barındıran bölgede Levent''ten Hisarüstü arasını 6 dakikaya düşürecek. Hatta ilk test sürüşü Şubat ayında yapılacak. Hat sayesinde Levent-Etiler güzergahındaki trafikte de rahatlama yaşanacak.

İstihbarat Servisi
00:00 - 25/01/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:31 - 25/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Mini metro ana hatta bağlanıyor
Mini metro ana hatta bağlanıyor

Levent-Etiler güzergahındaki trafik yoğunluğunu düşürmesi hedeflenen Levent-Hisarüstü arasındaki ''mini metro''nun ana metro hattına bağlantısı için makas çalışması yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı''nın ortak çalışması olan Levent-Hisarüstü arasında yapılan metro hattı ile Taksim-Hacıosman metro hattı arasında makas bağlantısı gerçekleştirilecek.

YOĞUNLUĞA BAĞLI SEFER SAYISI

Levent-Hisarüstü mini metro hattında şubat ayı içerisinde, ilk test sürüşünün yapılması planlanıyor. Çalışma nedeniyle 25 Ocak-1 Şubat tarihlerinde 4. Levent İstasyonu''nda tek peron işletilmesinin yanında, 3 dakika 55 saniye olan sefer aralığı, en az 5 dakika 30 saniye olacak ve yoğunluğa bağlı olarak değişken sefer aralıkları düzenlenecek. Hatta yolcu yoğunluğunun azaltılması için, sekizli vagon setleri kullanılacak. 4. Levent peron bölgesinde yolculara yardımcı olmak için yeterli sayıda ve sürekli personel bulundurulacak.

LEVENT HİSARÜSTÜ 6 DAKİKA

Mini metroyla Boğaziçi Üniversitesi''ni de barındıran bölgede Levent''ten Hisarüstü''ne 6 dakikada ulaşılacak. Projeyle Levent-Etiler güzergahının yükünü çeken Nispetiye Caddesi''nin de trafik yoğunluğunun düşürülmesi hedefleniyor. Dört istasyonun bulunacağı hatta iki 4''lü dizi tren işletmesiyle başlanıp ihtiyaca göre 3 trene çıkılabilecek. Ana hat üzerindeki maksimum teorik işletme hızı da 80 kilometre saat olarak öngörülüyor. Hat Levent, Akmerkez, Etiler ve Hisarüstü bölgeleri yolcularının konforlu bir şekilde Levent İstasyonu''na taşınmasını sağlayacak.

Saatte 8 bin yolcu taşınacak

Mini metro hattında saatte taşınacak yolcu kapasitesi 8 bin 100 olarak tahmin ediliyor. 3 bin 300 metre olan hatta yer alacak 4 istasyon ise Levent, Akmerkez, Etiler ve Hisarüstü olarak belirlendi. Mini hat ile ana hat arasındaki aktarma istasyonu Levent olacak. Yolculuk süresi 6 dakika olarak öngörülen hatta 2 trenle seferlere başlanacak, ihtiyaca göre tren sayısı 3''e çıkarılabilecek. Hatta, sefer aralığı ise 4 dakika olarak belirlendi. Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile 25 metre derinlikte açılan hat tek tüp olarak inşa edildi.


10 yıl önce