|

Miras sevinci

Türkiye''nin iki kültürel mirası daha tescillendi. Bursa Cumalıkızık köyü ve Bergama, UNESCO Dünya Miras Listesi''ne dahil edildi. Bu kararla Türkiye''deki kültürel miras sayısı 13''e yükseldi. Karar Bergama ve Cumalıkızık''ta sevinçle karşılandı.

.
00:00 - 24/06/2014 Salı
Güncelleme: 19:32 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Miras sevinci
Miras sevinci

''Bursa Cumalıkızık'' ve ''Bergama'', Doha''da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesi''ne girdi. Katar Ulusal Kongre Merkezi''nde gerçekleştirilen toplantıda, Katar''ın değişiklik teklif ettiği ''Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu''nun Doğuşu'' ve Almanya''nın teklif ettiği ''Bergama, çok katmanlı kültürel peyzaj alanı'' dosyaları Dünya Miras Listesi''ne kabul edildi. Karar, aralarında Türkiye''nin de yer aldığı 21 komite üyesinin ortak kararıyla alındı.

OSMANLI YAŞAM VİZYONU BU KÖYDE

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada UNESCO Dünya Miras Listesi''ne giren Cumalıkızık''ın, ticari kültürü ve kente yakın kırsal yaşamın devamlılığı ile Osmanlı yaşam vizyonuna iyi bir örnek olduğunu, Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden Bergama''nın da kültürel peyzaj kategorisinde listeye girdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bursa Cumalıkızık ile İzmir Bergama''nın UNESCO Dünya Mirası Listesi''ne kaydedilmesini, ''Bu kararla kültür mirasımızın hem zenginliği hem de çeşitliliği uluslararası düzeyde bir kez daha takdir edilmiş olmaktadır'' şeklinde değerlendirdi.

KÖYLÜLER DAHA ÇOK TURİST BEKLİYOR

Cumalıkızıklı köylüler ise, ''Köyümüzün Dünya Miras Listesi''ne girmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı. Dünyaca ünlü bir organizasyon tarafından koruma altında olduğunu bilmek güzel bir duygu. İnşallah köyümüze daha çok turist gelir'' şeklinde konuştu. Bergama''nın listeye girmesi ilçede sevinçle karşılandı. Cumhuriyet Meydanı''nda toplanan Bergamalılar, toplantıda ilçenin Dünya Miras Listesi''ne girmesini davul, zurna ve klarnet eşliğinde kutladı.

1300''lü yıllarda bir vakıf köyü olarak kurulan 700 yıllık Cumalıkızık köyü, Osmanlı''nın erken dönemlerinin bugüne ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden birisi sayılıyor.

Bergama, tarihteki ilk tıp merkezi, ilk psikoterapi, ilk parşömenin, ilk ilacın kullanıldığı yer olarak biliniyor. Eczacılığın babası olarak bilinen Galenos''un memleketi Bergama, günümüzde hala geçerli olan yılanlı tıp sembolünün de çıkış noktası olarak kabul ediliyor.

10 yıl önce