|

Mostar Köprüsü barış duası ve gözyaşlarıyla açıldı

Neretva Nehri'nin nazlı köprüsü Mostar, yerle bir edildikten 11 yıl sonra yeniden ayakta. Mostar Köprüsü'nün açılışında dillerden dökülen barış temennilerine gözyaşları eşlik etti.

Yeni Şafak
00:00 - 24/07/2004 Cumartesi
Güncelleme: 15:54 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Mostar Köprüsü barış duası

ve gözyaşlarıyla açıldı
---------------------- manset ---------------------

Neretva Nehri'nin iki yakasını 427 yıl boyunca birleştiren Osmanlı eseri Mostar Köprüsü, tüm dünyanın gözü önünde insanlık dramının yaşandığı Bosta Hersek'te Hırvatlarca yerle bir edildikten 11 yıl sonra yeniden ayakta. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yaptığı açılışta barış temennilerine savaşın dehşetini yaşamış insanların gözyaşları da karıştı. Üst düzey devlet adamlarının katıldığı açılış töreninde Türkiye'yi Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Kültür ve Turim Bakanı Erkan Mumcu temsil etti.

'Mostar Köprüsü barışın sembolü olarak kalsın'

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Süleyman Tihiç'in ev sahipliği yaptığı törene, İngiltere Prensi Charles, UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura'nın da aralarında bulunduğu Mostar Köprüsü'nün yapımında katkıda bulunan ülkelerin başbakan ve bakanları katıldı. Törende, AB adına Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Rudolf Bot, AB Komisyonu adına Dış Politika Komiseri Chris Patten birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından, Mostar Köprüsü'nün yapımına katkıda bulunan ülkelerin başbakanları ve bakanları Mostar Köprüsü üzerinde aile fotoğrafı çektirdi. Açılışta konuşan Devlet Bakanı Beşir Atalay, Mostar Köprüsü'nün 450 yıl boyunca Neretva Nehri üzerinde yükselerek Mostar şehrinin iki yakasını birleştirdiğini ifade etti. Bakan Atalay, köprünün yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Mostar Köprüsü'nün sonsuza dek barışın sembolü olarak kalmasını temenni ediyorum'' dedi.

Köprünün inşaatında 75 Türk mühendis ve işçisi çalıştı

9 Kasım 1993 tarihinde Hırvat topçularının ateşiyle yıkılan Mostar Köprüsü, Birleşmiş Milletler, UNESCO, Dünya Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Türkiye, Hırvatistan, Fransa, İtalya ve Hollanda'nın katkılarıyla ERBU adlı Türk firmasınca 28 ayda aslına uygun olarak inşa edildi. 2.7 milyon euroya mal olan köprünün inşaatında 75 Türk mühendis ve işçisi çalıştı. Devlet Bakanı Atalay, Türkiye'nin tarihi Mostar Köprüsü'nün yapımına 1 milyon dolar maddi destek verdiğini bildirdi. Açılıştan sonra Mostar Köprüsü üzerinde açıklamalarda bulunduğu gazetecilere, tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyen Atalay, köprünün bir Türk firmasınca yapılmasından büyük memnunluk duyduğunu ifade etti. Atalay, "Tarihte olduğu gibi köprünün yenilenmesinde de Türkiye büyük bir katkı vermiştir. Onun için huzurluyuz'' dedi.

Karagöz Bey Camii de onarıldı
Bosna'daki savaş sırasında hasar gören ve birçok ülkenin katkılarıyla onarılan Karagöz Bey Camii, törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Mostar Müftüsü Haci Seid Efendi Smaökic, "Ümit ediyorum ki bu barış devam eder. Bir daha savaş olmasın. Bu barış devam etsin. Barış için dua edelim" dedi. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Süleyman Tihiç de Karagöz Bey Cami ve Mostar Köprüsü'nün, Mostar'ın iki tarihi sembolü olduğunu söyledi. İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da konuşmasında, Karagöz Bey Camii'nin Mimar Sinan ve öğrencilerinin önemli eserlerinden birisi olduğunu belirtti. Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanı Dr. Mustafa Ceric de savaş sırasında yıkılan, ateşe verilen Osmanlı eserlerinin "insanlık dışı" saldırılara uğradığını dile getirerek, bunları örnekleriyle anlattı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce