|

Mücadeleye bir lirayla destek

Yeşilay tarafından başlatılan "Bi' liran var mı?" kampanyası, tüm halkı bağımlılıklarla mücadele etmek için birlik olmaya çağırıyor. Bir liranın sembolik bir rakam olduğunu söyleyen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Yeşilay, sadece bilgilendirici çalışmalar yapmak yerine artık insanların hayatlarına dokunan faaliyetlerde bulunuyor. Bu nedenle iş adamlarımıza, maddi gücü yerinde olan gönüllülerimizin Yeşilay'a bağışlar yapmalarını istiyoruz" diye konuşuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/10/2017 Pazar
Güncelleme: 04:58 - 28/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Yeşilay tarafından başlatılan "Bi' liran var mı?" kampanyası, tüm halkı bağımlılıklarla mücadele etmek için birlik olmaya çağırıyor.
​Yeşilay tarafından başlatılan "Bi' liran var mı?" kampanyası, tüm halkı bağımlılıklarla mücadele etmek için birlik olmaya çağırıyor.

Satışı genellikle sokakta gerçekleşen uyuşturucu maddeler, sadece çocukları ve gençleri değil her yaştan kimseyi tehdit ediyor. Çok cüzi paralarla herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bu zehirler hakkında farkındalık sağlamayı amaçlayan Yeşilay, başlattığı "Bi'liran var mı?" projesiyle yeni bir çalışmaya imza attı. Vatandaşlara "Bağımlılığa değil, bağımlılıkla mücadeleye destek olun’ çağrısında bulunan Yeşilay, bir liralık bağış kampanyasıyla herkesi bağımlılıklarla mücadele etmeye çağırıyor. Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile sadece bilgilendirici çalışmalar yapmak yerine aynı zamanda danışmanlık hizmeti de veren kurum, İstanbul'da 3, Şanlıurfa'da ise bir merkezle hizmet veriyor. Tüm Türkiye'de hizmet vermeyi amaçlayan ve bu hizmetle birlikte insanların bağımlılıkla ilgili kafasındaki soruları yanıtlamak istediklerini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Yeşilay'ın bu zamana kadarki uygulamaları hep savunuculuk şeklindeydi. Artık insanımıza dokunan faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu nedenle iş adamlarımıza, maddi gücü yerinde olan gönüllülerimizden Yeşilay'a bağışlar yapmalarını istiyoruz" diye konuşuyor.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

İnsanların büyük bir kısmının 1 lira ile bağımlılığa neden olan uyuşturucu maddeleri alarak bağımlı olduklarını ifade eden Öztürk, "Bağımlılıklar herkesin elini taşın altına koyarak topyekûn mücadele etmesi gereken bir sorun haline geldi. Bu anlamda biz de insanlarımıza diyoruz ki Yeşilay gibi bir kuruma 1 lira olsa bile bağış yaparak hem bağımlılık ile ilgili bir farkındalık oluşturalım hem de Yeşilay'ın hizmetine katkı sağlayalım. Burada 1 lira çok sembolik bir rakam. Danışmanlık merkezlerimizde genellikle 18 yaş ve üstündeki bireylere bağımlılık sürecinde tedavi ve psikososyal desteği sağlıyoruz. Ama çok kısa süre sonra 18 yaş altına da hizmet vermeyi planlıyoruz" diyor. Açtıkları danışmanlık merkezleriyle uzman psikologların halkın sorularını yanıtladığını ifade eden Öztürk, "Vatandaşlarımız 444 7975 nolu çağrı merkezlerimizi arıyorlar ve sorunlarını anlatıyorlar. Uzman psikolog arkadaşlarımız da onları yönlendiriyor. İnsanlara psikososyal desteği hem telefonla hem de yüzyüze veriyoruz" ifadelerini kullanıyor.

HAYATA TUTUNMALARINI SAĞLIYORUZ

Şu ana kadar yaklaşık bine yakın kişiye hizmet verdiklerini belirten Öztürk, "Projemizi çok tanıtmamamıza rağmen çağrı merkezimizi 18 bin kişi aradı. Başvuruların yüzde 90’ından fazlası madde bağımlılığı sebebiyle olurken bu başvuruların yüzde 70’ inin yaş aralığının 20-29 olması, bağımlılık tedavisinin gençlerin hayata yeniden tutunması için gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Tedavi sürecine ailelerin de katılması, başarı oranını kat kat artırıyor. Bir kişiyi bile bağımlılıktan kurtarabilirsek bu bizim için büyük bir mutluluk. Psikososyal desteğiyle beraber tedaviye cevap veren ve iyileşme süreci içine giren bireylere de geçen haftalar içerisinde bir toplantı düzenledik. Onların motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz" şeklinde konuşuyor.

  • Yatarak tedavi edilecekler
  •  Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)'nin ayaktan takip yapan, psikososyal destek veren merkezler olduğunu ifade eden Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Bir de daha özel bir şekilde yatarak tedavi olması gereken bir grup bağımlığımız var. Bu bağımlılara yönelik yatarak tedavi merkezi kurmayı amaçlıyoruz. Bütün teorik altyapı çalışmalarımız tamamlandı. İki yıllık bir çalışmayla dünyadaki pek çok ülkeyi gezerek bu ülkelerdeki merkezleri inceledik ve değerlendirmelerde bulunduk. Bu merkezimizi en kısa zamanda açmayı planlıyoruz" diyor.
#Yeşilay
#Mücahit Öztürk
#Uyuşturucuyla Mücadele
6 yıl önce