|

Muhatabımız Pentagon değil

Milli Savunma Bakanı Canikli, PKK/PYD'yi müttefik ilan eden Pentagon'u değil, terör örgütüne desteği keseceği sözünü veren Trump'ı dikkate aldıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:01 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Suriye PKK’sı PYD’ye silah desteği konusunda ABD’den gelen farklı mesajları değerlendirdi. ABD ordusu (Pentagon) yetkililerinin “PYD ile çalışmaya devam edeceğiz” açıklamalarına karşılık ABD Başkanı Donald Trump’ın “PYD/YPG’le silah verilmesi saçmalık. Onlara bir daha silah vermeyeceğiz” şeklinde söz vermesi konusunda Canikli, “Biz bu süreçte Trump’ın açıklamasına itibar ediyoruz. Ki geçen gün Mattis de (ABD Savunma Bakanı) aynı şeyi söyledi, kendisini teyit etti” dedi. PKK/PYD’ye desteğin kesilmesi konusunda Trump’ın sözlerini önemli bulduklarını belirten Canikli, bununla birlikte ABD’nin politika değişiminin sahada yavaş işlediğine dikkat çekti. TBMM’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Canikli, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne PKK/PYD’den temsilci alınmaması konusunun ise Türkiye’nin ‘tartışmasız kırmızı çizgisi’ olduğunu ifade etti. “Hiç tartışmasız. PKK/PYD/YPG bir terör örgütüdür ve hiçbir şekilde bu tür masalarda yer almayacak. Orada taviz vermemiz de yumuşamamız da hiçbir şekilde sözkonusu değildir” diyen Canikli, Türkiye, Rusya ve İran inisiyatifinde planlanmış bir toplantının şu an için sözkonusu olmadığını dile getirdi. Canikli, “Bu toplantılar gerektiği zaman yapılıyor. Liderler seviyesinde de yapılıyor, gerektiğinde biz de yaparız” açıklaması yaptı. Canikli ayrıca, geçtiğimiz günlerde Türkiye sınırında İran askerlerinin PKK’lı teröristlerin saldırısına uğradığını da hatırlatarak, PKK ile mücadele konusunda Tahran tarafında irade oluşmaya başladığına dikkat çekti.

Bab örnek oldu

Bakan Canikli, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözlem noktaları oluşturmaya devam ettiği İdlib’de tam istikrarın sağlanmasıyla birlikte Suriyeli sığınmacıların vatanlarına dönüş sürecinin hızlanacağına işaret etti. Fırat Kalkanı bölgesindeki Bab kentinin bu konuda cazibe merkezine dönüştüğünü anlatan Canikli, şu bilgileri verdi: “İdlib sakinleştirildikten sonra oraya çok ciddi bir geçiş olacak. Bu konuda çağrı yapmaya ya da reklam etmeye gerek yok. Dönüyorlar zaten. Mesela el-Bab’da dönüşler 100 bin kişiyi buldu. Bab 2 bin kilometrekarelik küçük bir bölge. İdlib ise 5 bin kilometrekare. Afrin’i de katarsanız çok daha büyük bir yerleşim alanı. Ayrılanların topraklarına dönmesi çağrısını biz her yer için yapıyoruz. Ama bizim inisiyatifimizle yerleşme noktasında sırada İdlib var. İdlib temizlendikten ve tam anlamıyla kontrol sağlandıktan sonra çok ciddi bir dönüş olacağını tahmin ediyoruz. Suriyelilerin dönüşleri konusunda altyapı konuları sorun oluşturmuyor. Türkiye bu sorunları çözüyor. Bab’da yaptık biz bunu. Bab’da mükemmel bir sistem kuruldu. Bab bölgesi her açıdan Suriye’de neredeyse bir cazibe merkezi haline geldi. Verilen hizmetler, altyapı, her açıdan örnek bir bölge... Suriye’de öyle bir yer daha yok şu anda.”


Montaj değil ortak üretim

Milli savaş uçağı ‘TFX’ konusunda İngiltere ile işbirliğinin oldukça iyi gittiğini söyleyen Canikli, “Sistemi birlikte geliştireceğiz. Bu bir montaj anlaşması değil. Bu, birlikte bir savaş uçağı geliştirme projesi. 2023’e kadar prototip üretimini tamamlayacağız” dedi.


Hudutta radar ağı

Milli Savunma Bakanı Canikli, Kuzey Irak sınırında PKK terör örgütünün artan havanlı tacizlerine karşı sınır hattında havan tespit radarı (SERHAT) sayısını artıracaklarını söyledi. Canikli, “Sınır hattımızda zaten modern cihazlarımız var. Ama konuşlandırılacakları yerleri çoğaltıyoruz. Son zamanlarda PKK terör örgütü Kuzey Irak’tan havan atışları yapıyor. Bizim havan tespit radarlarımız var. Havan topu atıldığı anda radar onu tespit ediyor, merminin nereye düşeceğini takip ediyor ve ona göre tedbir alınıyor. Tamamen yerli bir sistem. Şimdi onu her yere koyuyoruz. Talimatını verdik. 3 ay içinde tümünü tamamlayacağız. Sınırlarımızdaki bu cihazın sayısını üçte katlıyoruz. Çok önemli bir silahımız bu” dedi.

#Pentagon
#ABD
#Türkiye
#Nurettin Canikli
6 yıl önce