|

Mutabakatta sıra Meclis onayında

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirecek mutabakat eş zamanlı olarak imzalandı. Mutabakat metni TBMM ve İsrail kabinesi tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek. Onay işleminin de eş zamanlı yapılması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:28 - 29/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem, dün imzalanan mutabakatla başladı.


Müzakereleri Türkiye adına yürüten Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, mutabakatı dün saat 11.00'de Dışişleri Bakanlığı'nda basına kapalı olarak imzaladı. Tarafların kendi merkezlerinde ayrı ayrı ancak eş zamanlı imzaladıkları mutabakat metnine İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda


imza attı.



İMZAYA AÇILACAK


Mutabakat metninin imzalanmasının ardından onay süreci başladı. Metnin İsrail kabinesi ile TBMM tarafından onaylanmasının ardından karşılıklı büyükelçilerin atanacak ve ikili ilişkiler askıdan inerek kaldığı yerden devam edecek. Edinilen bilgiye göre; mutabakat henüz bakanların imzasına açılmadı. Bakanlar Kurulu'nun toplanması beklenmeksizin imzaların elden ele dolaştırılarak alınması bekleniyor.



TBMM, mutabakatı beklerken, İsrail kaynaklı haberlerde ise anlaşmanın İsrail Meclisi'nde bugün oylamaya sunulacağı bilgisi paylaşıldı. Ankara-Tel Aviv arasında yapılan anlaşmanın üç bakan dışında başta Başbakan Binyamin Netanyahu olmak üzere İsrail kabinesinin çoğunluğunun kabul oyuyla geçmesinin beklendiği ifade edildi. Red oyu verecek isimler ise; İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Milli Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked olarak sıralandı.



EŞ ZAMANLI YAPILACAK


İki ülke, mutabakatı yine eş zamanlı onaylayacaklar. Mersin Limanı'ndan Cuma günü ayrılacak yardım gemisi, mutabakatın ardından normalleşme sürecinin ilk adımı olacak. Karşılıklı büyükelçilerin atanması için öngörülen tarih ise 14 Temmuz.



Filistin'den mesaj var


Filistin Başbakanı Riyad el-Maliki, resmi Savt Filistin (Filistin'in Sesi) radyosuna yaptığı açıklamada, “Türkiye-İsrail mutabakatını memnuniyetle karşılıyor, Türkiye'nin Gazze konusundaki çabalarının, Filistin hükümeti üzerinden yürütülmesi gerektiğini vurguluyoruz” dedi. Türkiye-İsrail anlaşmasını, ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde kendi aralarında aldığı kararlar olarak gördüklerini ve bu nedenle müdahil olmadıklarını dile getiren Malik ayrıca, “Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, bunların (Gazze'ye yardımların) ancak Filistin hükümetinin temsilcisi olduğu Filistin Devleti'yle ikili koordinasyonla gerçekleşebileceğini vurguladı” ifadesini kullandı.


#Feridun Sinirlioğlu
#Dışişleri
#Mutabakat
8 yıl önce