|

Narkotimler göz açtırmayacak

Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde uyuşturucu kullanımı ve dağıtımının engellenmesi amacıyla yeni eğitim döneminde de Narkotikler göz açtırmayacak. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında öğrenci ve veliler başta olmak üzere yaklaşık 10 milyon kişi gibi rekor bir sayıya ulaşıldı. ​

Yeni Şafak
09:59 - 18/09/2015 Cuma
Güncelleme: 07:02 - 18/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele ve Strateji Belgesi'ne dayanarak oluşturulan “2015 Yılı Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı” çerçevesinde yürütülen çalışmalarda rekor sayıda kişiye ulaşıldı.



Narkotimler işbaşında

Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde uyuşturucu kullanımı, ve dağıtımının engellenmesi amacıyla yeni eğitim döneminde de Narkotikler göz açtırmayacak.Madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı öğrencilerin korunmasına yönelik narkotim ve asayiş sivil ekipleriyle okul çevresinde, büfe, kafe, market benzeri yerlere, ihbarlar doğrultusunda diğer kurumlarla koordineli şekilde uygulama ve denetim yapılacak. Öğrencilerin her anlamda gelişimlerini olumsuz etkileyecek unsurlardan korunmasına yönelik tedbir ve denetimler de artırılacak.



29 ilde mücadele

İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Aralık 2014'te 11 pilot ilde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Narkotimlerin sayısı arttı. 29 ilde uyuşturucu kaçakçılığı, üretimi, kullanımı, ve dağıtımının engellenmesi amacıyla sokak sokak girilen mücadelede çok önemli başarılar elde edildi.



8 bakanlık ortak hedef

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yanısıra Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Yeşilay'ın da dâhil olduğu ortak platformla uyuşturucuyla mücadele faaliyetleri örnek bir modele dönüştü.



Çocuk merkezleri ihtisaslaştı

Toplumun her kesimini ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu uyuşturucunun özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler arasında kullanımı ve yaygınlaşmasını önlemek amacıyla da çok sayıda projeler hayata geçirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki 16 Çocuk Destek Merkezi madde kullanan çocuklara hizmet vermek üzere ihtisaslaştı.



Rekor sayı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da destek verdiği proje, okul çağındaki çocuklar ile 30 yaş altı üniversite öğrencilerine ilişkin uyuşturucu kullanımının tespitine yönelik araştırmalar yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, rehberlik hizmeti kapsamında okullarda uyuşturucu ile mücadele konusunda 4.824.295 öğrenci, 3.446.072 veli ve 452.032 öğretmene ulaştı.



Binlerce kişi iş sahibi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağımlılık tedavisi gören veya rehabilitasyon sürecindeki 3191 kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verirdi. İŞKUR tarafından uyuşturucu bağımlılarına tedavilerinin sonrasında kurum hizmetlerinin sunulmasında öncelik tanınmasını sağladı. Bakanlık ayrıca, bünyesinde AMATEM/ÇEMATEM bulunan sağlık hizmet sunucularına SGK tarafından yüzde 30 daha fazla ödeme yapılabilmesine imkânı verdi.



Antrenörler sahada

Gençlik ve Spor Bakanlığı ise, Türkiye genelinde 1803 antrenöre “Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi” verilmesi kararını aldı. Bunlardan İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan antrenörlerin eğitimleri tamamlandı. Buna ek olarak, 400.000 üniversite öğrencisinin Bakanlığın yaz kamplarına katılması, 35.000 öğrenciye ise “Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi” verilmesi planlandı.



Empati kurabilme eğitimi

Talepte mücadele kapsamında hukuki düzenlemelerle caydırıcılığı artırma yolunda çalışmalar yürüten Adalet Bakanlığı, uyuşturucu kullanımının “Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi” geliştirdi. Bakanlık ayrıca, madde kullanımı nedeniyle denetimli serbestlik tedbiri verilen 78.556 kişiye “Değerler Eğitimi”, “Hayır Diyebilme”, “Empati Kurabilme”, “İletişim Becerileri” gibi 186 farklı seminer düzenledi.



Ortak dil oluşturuldu

Öte yandan, uyuşturucu ile mücadelede kamu kurumları arasında işbirliğini ve iletişimi artırmak amacıyla da bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından uyuşturucuya karşı etkin mücadele için ortak bir iletişim stratejisi ve yol haritası oluşturuldu. BYEGM tarafından bakanlıklar arası ortak bir dil oluşturulması konusunda çalışmalar yapılırken aynı zamanda bilgilendirme amaçlı kitapçık ve broşürler hazırlandı.





#Uyuşturucuyla Mücadele
#uyuşturucu
#narkotik
9 yıl önce