|

Nasip değilmiş

2020 Olimpiyatları için tüm anketlerde favori gösterilen İstanbul, Arjantin'deki oylamada Tokyo ile finale kaldı. Milyonların ekrana kilitleyen oylamada zarftan Tokyo çıktı.

.
00:00 - 8/09/2013 Pazar
Güncelleme: 01:10 - 8/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Nasip değilmiş
Nasip değilmiş

Arjantin'nin başkenti Buenos Aires dün tarihi bir gün yaşadı. İstanbul, Tokyo ve Madrid, '2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na' ev sahibi olmak için kıran kırana yarıştı. Gezi olayları öncesinde favori gösterilen İstanbul finale kalan iki ülkeden biri olmasına rağmen dev organizasyonu Tokyo'ya bıraktı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. Genel Kurulunda aday ülkeler Türkiye, Japonya ve İspanya son sunumlarını yaptı. Komite'nin karşısına ilk olarak G-20 zirvesi için gittiği Rusya'daki temaslarının ardından 16 saatlik yolculuğun ardından Arjantin'e varan Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği Türkiye çıktı.

HEYET BAŞKANI ERDOĞAN

Sunuma, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Üst Yöneticisi (CEO) Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ve milli sporcular Gizem Girişmen katıldı. Sunumun açılış konuşmasını Hasan Arat yaptı. Ardından Prof. Dr. Erdener, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç sunum yaptı. Son olarak kürsüye Başbakan Erdoğan çıktı.

İKİ BAŞBAKAN DA SUNUMA KATILDI

Ardından Japonya ve İspanya heyetleri sunumlarını gerçekleştirdi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy de kendi heyetlerine başkanlık etti.

MADRİD'LE YARIŞTIK

Sunumların bitmesiyle beraber TSİ 21.45'te elektronik ortamda gizli oylamaya geçildi. 103 üyesi bulunan komitenin Başkanı Jacques Rogge ve üç aday ülkenin üyeleri oy kullanamadı. 97 üyenin katıldığı oylamada Madrid ve İstanbul'un oyları eşit çıkınca 42 oy alan Tokyo direkt finale yükseldi. Madrid ve İstanbul arasında yeniden oylama yapıldı. Bütün oyların geçerli sayıldığı oylamada toplam 94 IOC üyesinin oy kullandı. İstanbul 49 oy alarak finale kaldı. Madrid ise 45 oy ile elenen kent oldu.

BÜYÜK YARIŞI FİNALDE KAYBETTİK

Sonucun ardından medya merkezindeki Türk basın mensuplarının yaşadığı coşku uluslararası medyanın da ilgisini çekerken İspanyol gazetecilerin ise büyük şok yaşadıkları gözlendi. Daha sonra final oylamasına geçildi. Finale kalan iki kent, aynı anda salona davet edildi. Komite Başkanı Rogge dev organizasyona ev sahipliği yapmaya 60 oy alan Tokyo'nun hak kazandığını duyurdu. İstanbul'a ise 36 oy çıktı. Sonucun açıklanmasının ardından Japon 2020 Heyeti büyük sevinç yaşarken, İstanbul 2020 Heyeti sonucu üzüntüyle karşıladı. 'Yarını keşfet' sloganıyla yola çıkan Tokyo, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak

DAHA ÖNCE DE 4 KEZ TALİP OLDUK

Türkiye aday olacağını 7 Temmuz 2011 tarihinde açıkladı. Adaylık, resmî olarak 13 Ağustos 2011'de Başbakanı Erdoğan tarafından ilan edildi.Olimpiyatlar ilk başlarda aday olan Roma yarıştan çekildi. Doha ve Bakü ise 24 Mayıs 2012 tarihinde Kanada'nın Quebec kentinde yapılan IOC toplantısındaki ilk aşama oylamasında elendi. Böylece büyük yarış İstanbul, Tokyo ve Madrid'e kaldı. 2000, 2004, 2008 ve 2012'den sonra 5. defa olimpiyatlara talip olan İstanbul, dün resmi aday sıfatıyla 3. oylamaya katıldı.


11 yıl önce