|

NATO baskı yapamaz

Referandum sonrası NATO’dan Türkiye’ye baskı yapıldığı iddiasını Milli Savunma Bakanı Işık kesin bir dille yalanladı: “Böyle bir şey sözkonusu değil. NATO’nun, Türkiye’nin iç meselelerini gündem maddesi yapma şansı da yetkisi de hakkı da yoktur. Bu bir algı operasyonudur”

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:15 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
S400 sistemi tamam gibi
S400 sistemi tamam gibi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ‘Milli Savunma Üniversitesi 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı Askeri Öğrenci Alımı’ tanıtım toplantısı sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlıktaki toplantı sonrası Işık’a, referandumda milletin ‘Evet’ kararı vermesinin ardından ‘birtakım çevrelerin çağrıları sonucu’ NATO’nun Türkiye’ye baskı yapacağı dedikoduları soruldu. “NATO’da böyle bir durum da yok, böyle bir niyet de yok” diyen Işık, NATO’nun hangi amaçla kurulduğunun, neleri yapacağının ve kararlarını nasıl alacağının belli olduğunu hatırlattı. Işık, Türkiye’nin tekrar iddia sahibi bir ülke haline gelmesinden sonra, bazı batılı politikacıların, medya organlarının ve birtakım güç merkezlerinin Türkiye’ye yönelik bir algı operasyonu başlattığına işaret ederek şunları söyledi:

BU BİR ALGI OPERASYONU

“Sanki Türkiye diktatörlüğe, otoriter bir yönetime gidiyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Bu gayretin kesinlikle bir temeli yok. Türkiye hiçbir dönemde diktatörlüğe ve otoriterliğe prim vermedi. NATO’da böyle bir şeyin kesinlikle olmadığını ifade etmek isterim. NATO’nun, Türkiye en büyük ikinci ordusuna sahip çok önemli bir üyesidir. Bu noktada Türkiye’nin kendi iç meselelerini NATO’nun bir gündem maddesi yapma şansı da, yetkisi de, hakkı da yoktur. Bu bir algı operasyonudur, dikkatli olmak durumundayız.”


İHTİYACIMIZ VAR, ÇOK AÇIK

Bakan Işık’a Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma sistemi de soruldu. Türkiye’nin bir hava ve füze savunma sistemine ihtiyacının çok açık olduğunu vurgulayan Işık şunları söyledi: “Maalesef NATO üyesi ülkeler, Türkiye’ye bir öneri sunmadı. İkincisi, teknolojik paylaşımı ve ortak üretimi kabul etmediler. Böyle olunca Türkiye, farklı arayışlar içerisine girdi. S-400’lerle ilgili çalışmalar, nihai noktaya geldi. Takdir ederseniz ki ‘nihai aşamaya geldi’ demek, ‘yarın sabah getirin imzalayalım’ noktası demek değil. Bununla ilgili hem Rusya tarafında yürütülmesi gereken bir süreç var hem de Türkiye tarafında yürütülmesi gereken bir süreç var. Ama bir nihai anlaşma noktasında önemli bir adım atılmış oldu. Şunun farkındayız, biz S-400’leri NATO’nun sistemine entegre edemeyiz. Bununla ilgili de zaten NATO’dan bir talebimiz de yok. Bizim nihai hedefimiz, kendi hava ve füze savunma sistemimizi kendimizin geliştirmesi. Bu noktada da bir program başlattık.”

Acil ihtiyaç yok

15 Temmuz’dan sonra hava kuvvetlerinin pilot açığının oluştuğu ve gelinen son durumun sorulması üzerine Işık, “Kritik seviyenin altında değiliz, bir acil pilot ihtiyacımız yok. Ama olması gereken standardın altında olduğumuz için pek çok tedbir aldık. Geri dönüşler başladı, bizim açımızdan sevindirici” dedi. Bakan Işık, farklı çalışmaların yapıldığını, pilot ihtiyacının tamamen karşılanana kadar bu çalışmaların devam edeceğini, olumlu ve güzel gelişmelerin olduğunu ancak henüz arzu edilen seviyeye ulaşılmadığını anlattı.

66 bin başvuru

Bakan Fikri Işık, 017-2018 eğitim dönemi için Milli Savunma Üniversitesi’ne 66 bin 868 adayın başvurduğunu söyledi. Gençlere ‘orduya katılın’ çağrısında bulunan Işık, başvuruların 19 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında ‘www.msb.gov.tr’ adresinden yapılacağını kaydetti. Işık, Kara, hava, deniz ve bandoya toplamda a 5 bin 268 öğrenci alınacağını ifade etti.

#NATO
#Rusya
#S-400
#Anayasa referandumu
#Milli Savunma Bakanı
7 yıl önce