|

Nefret yazıp evi yaktılar

Ludwigshafen'de 9 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasında kundaklama şüphesi ağırlık kazandı. Yangını araştıran uzmanlar bina girişinde 'nefret' anlamına gelen 'Hass' kelimesi ile gamalı haç çizimleri buldu.

Ludwigshafen
00:00 - 7/02/2008 Perşembe
Güncelleme: 00:55 - 7/02/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Nefret yazıp evi yaktılar
Nefret yazıp evi yaktılar

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde Türklerin oturduğu bir evde çıkan ve 10 kişinin ölümüne neden olan yangında kundaklama şüphesi ağırlık kazandı. Yangında yaralı kurtulan iki kız kardeşin verdiği bilgiler, yangından 3 gün önce gelen telefon tehditlerinin yanısıra, yanan binada nazi işareti yanına 'HASS' (nefret) yazısı bulundu. Yangın uzmanlarının özel eğitimli köpeklerle yaptıkları araştırma sırasında bulunan yazının tam olarak ne zaman yazıldığı konusunda kesin bir ifade bulunmazken, yazının yangından hemen önce yazılıp yazılmadığı araştırmaların sonunda anlaşılacak.

EVİNİZİ YAKACAĞIM TELEFONU

Bu arada yangınla ilgili olarak detaylar ortaya çıkmaya başladı. 12 yaşındaki İbrahim Ö. olaydan 3 gün önce evlerine telefon ile tehdit geldiğini söyledi. Yangının çıktığı eve çok yakın bir bölgede 3 katlı bir evde yaşadıklarını belirten İbrahim Ö. bir Alman'ın kendilerini arayarak "Evinizi yakacağım" dediğini kaydetti. Telefon tehdidiin ardından büyük bir tedirginlik yaşadıklarını belirten İbrahim Ö, "Gelen telefondan sonra babam bazı tedbirler aldı. Bodruma açılan camları içerden kapattı. O günden beri korku içindeyiz" diye konuştu. Alman polisi dün yangından önce binada bir Alman'ı gördüğünü belirten 11 Yaşındaki aylin Kaplı'nın ifadesini tekrar aldı. Kaplı'nın ifadesi doğrultusunda şüpheli şahsın robot resmini çizen polis, güvenlik kamera kayıtlarını tekrar incelemeye başladı.


El ele verip çözeceğiz

Yangının ardından Ludwigshafen'e giden Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Almanya Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği evi ziyaret etti. Basının karşısına el ele vererek çıkan Yazıcıoğlu ve Böhmer, "Sonuç ne olursa olsun bu olayın sonucu netlik kazanacak" diye konuştu.


16 yıl önce