|

Nissan Avrupa fabrikası için Türkiye'ye göz kırptı

Avrupa pazarının heyacansız olduğunu söyleyen Nissan Türkiye Genel Müdürü Nobuhiro Yoshida: Türkiye'de enerji var. Kuracağımız fabrika için Türkiye'nin de şansı bulunuyor

00:00 - 17/09/2006 Pazar
Güncelleme: 02:55 - 17/09/2006 Pazar
Yeni Şafak
Nissan Avrupa fabrikası için Türkiye'ye göz kırptı
Nissan Avrupa fabrikası için Türkiye'ye göz kırptı

Nissan Türkiye Genel Müdürü ve Murahhas Aza Nobuhiro Yoshida, Türkiye ekonomisinin çok iyi sinyaller verdiğini, bu nedenle Nissan'ın Türkiye'yi çok heyecanlı bulduğunu bildirildi. Antalya Expo Center'de bu yıl 4'ncüsü düzenlenen Auto Show Fuarına katılan Nissan Türkiye Genel Müdürü ve Murahhas Aza Nobuhiro Yoshida yaptığı açıklamada, Türkiye'nin küresel finansal piyasalardaki dalgalanma sonrasında oluşan “küçük krizi” atlattığını belirten belirterek, “Ama bundan sonra ekonomi iyi gidiyor. İnsanlar ekonomiye güven veriyor. Gelecek yılın da çok iyi olacağına inanıyoruz” dedi.

QASHQAI MODELİ GELİYOR

Nissan olarak binek otomotiv satmak için 2-3 yıldır çok gayret ettiklerini vurgulayan Yoshida, şöyle konuştu: “Müşteriler ürünlerimizi beğeniyor. Türkiye'de çok iyi noktadayız. Gelecek yıl da çok iyi ürünler gelecek, Qashqai (Kaşkai) gibi yeni ürünler pazara girecek. 2007'de binek otomotivde ürünlerimizle pazara daha iyi çıkmak istiyoruz.”

TÜRKİYE'DE POTANSİYEL VAR

Avrupa ülkelerinin büyük bölümünün yaşlı ülke konumunda olduğunu, buralarda heyecan yaşamadıklarını vurgulayan Yoshida, “Ama Türkiye çok genç nüfusa sahip. Türkiye'de enerji ve potansiyel var. Nissan Türkiye'ye sıcak bakıyor” dedi. Yoshida, Avrupa'da yeni fabrika kurmak için araştırmalar yaptıklarını da belirterek, “Fabrika kurmak için kesin bir plan yok. Ama ülke ülke araştırıyoruz. Türkiye için de şans var. Kapı her zaman açık” diye konuştu.

Bursa, Renault'un ihracat üssü oldu

Renault Satış Müdürü R. Merih Tüzün, otomo- tiv pazarının mayıs ayında yaşanan ekonomik sıkıntıdan sonra biraz daha istikrara kavuştuğunu belirterek, 2006 yılını iyi bitirmeyi umduklarını bildirdi. Ağustos itibariyle Renault'un satışının 52 bin 658 adet olduğunu kayde- den Tüzün, binek otomobil- de yüzde 14 pay ile lider olduklarını söyledi. Renault-un Türkiye'yi çok iyi gördüğünü vurgulayan Tüzün, “Bursa'da ürettiği- miz Clio 3 Avrupa'da yılın otomobili seçildi. Renault Türkiye'ye güveniyor ve yatırım yapmaya da devam ediyor. Türkiye, Renault'un çok ciddi ihracat üslerinden biri oldu” diye konuştu.

Mercedes-Benz: İyi ki Türkiye'ye gelmişiz

Mercedes-Benz Aksaray Kamyon Fabrikası 20. kuruluş yıldönümünü kutluyor. 1986 yılında üretime başlayan fabrika, 20 yılda çeşitli tonajlarda yük taşıyabilen 75 bin adet kamyon üretti. 20. yıldönümü nedeniyle üretim tesislerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mercedes-Benz Kamyonları Avrupa ve Latin Amerika Başkanı Hubertus Troska, 2004 yılından itibaren ihracat yapılan ülkeler arasına batı Avrupa'nın da dahil olduğunu ve 56 ülkeye 6 bin kamyon ihracatı yapıldığını kaydetti. Troska, “Aksaray kamyon fabrikasına 200 bin dolarlık yatırım yaptık. İyi ki 20 yıl önce Aksaray'a gelmişiz” diye konuştu. Mercedes-Benz Türk A. Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler Aksaray fabrikasında üretilen kamyonların Honoverde kamyon fuarında tanıtılacağını söyledi.

Otomobil vergileri çok yüksek

Kamyon fabrikasının Teknik Direktörü Hans Ulrich Maik de, “Kalite ve kapasitemiz her geçen yıl bir üst basamağa çıkıyor. İşçi sayımız bin 350 düzeyine ulaştı. Her yıl 60 öğrenci eğitim görüyor ve 80 öğrenciye staj yapma imkanı sunuyoruz. 20 yıl önce Aksaray geldik ve çok memnunuz” şeklinde konuştu. Mercedes Benz yetkilileri, “Türkiye'de niçin otomobil fabrikası kurulmadığı” yönündeki sorulara ise vergilerin yüksek olmasını neden gösterdi.


18 yıl önce