|

Öğrencilerin yurtdışı bursuna başvurusu sonradan açıldı

Öğrenciler, MEB'in yurtdışına burslu göndereceği bin öğrencilik kontenjan için 800 öğrencinin başvurduğunu Yeni Şafak'tan öğrenince, başvuru sayısı ikiye katlandı

00:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 02:42 - 12/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Öğrencilerin yurtdışı bursuna başvurusu sonradan a
Öğrencilerin yurtdışı bursuna başvurusu sonradan a

Milli Eğitim Bakanlığı yurtdışına lisansüstü ve doktora için göndereceği 1000 öğrenci için başvurular Yeni Şafak'ın önceki günkü haberi sonrasında 2 katına çıktı. MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğü verilerine göre önceki gün 800 olan başvuru sayısı dün bin 600'e ulaştı. "Yurtdışına gidecek 200 öğrenci aranıyor" başlıklı haberimiz üzerine bakanlığa başvuru yağdı. Başvurular bugün gece 24:00'de sona ererken, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Kanunu kapsamında yurtdışına gönderilecek öğrencilerle ilgili ayrıntılı bilgiler bakanığın internet sayfasında yayınlanıyor. Yurtdışına gönderilecek öğrencilerin yetişmiş personel ihtiyacı ve bilim adamı olacaklara bu imkanı sağlarken, program beş yıl boyunca sürdürülecek ve proje sonunda 5 bin iyi yetişmiş personel ve bilim adamı elde edilmiş olacak.


SONUÇLAR 1 EYLÜLDE

Daha önce yurtdışına giden öğrencilerin seçenekleri İngiltere, Fransa, ABD gibi ülkelerle kısıtlı olurken, bu yıl ülke sayısı 19'a çıkartıldı. Y. Zelanda, Avustralya, G. Kore, Japonya, ABD, Rusya, Çin, İtalya, Kanada, Mısır, Norveç gibi ülkelere ilk defa burslu doktora öğrencisi gönderilecek. MEB tarafından yurt dışına gönderilecek öğrencilerden aranan şartların arasında Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı sonucu, akademik yeterlilik (Mezuniyet not ortalaması, ağırlıklı not ortalaması (dörtlü sistemde 2,75, onlu sistemde 7.00, yüz üzerinden 70 puan) ilk yüzde 15'e girme başarısı), yabancı dil puanları, referanslar ve mülakatta gösterilecek performans bulunacak. Yurtdışına eğitim almak için gidecek öğrencilerin 30 Eylül 2006 tarihine kadar okullarından mezun olmaları gerekiyor.


Mülakata çağrılacaklar

Bakanlık, belgeleri 22 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında inceleyecek. Adaylar başvuru yaptıkları web sayfası-ndan aynı tarihler arasında 'Mülakata Çağrı Belgesi'ni alabilecekler. Sonuclar bir hafta sonra açıklanacak.



18 yıl önce