|

El-Beşir'den liderlere tepki

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, hakkında verilen "ülke dışına çıkma" yasağıyla ilgili, "Afrikalı liderler, vesayeti reddediyor" dedi.

Yeni Şafak
19:24 - 14/06/2015 Pazar
Güncelleme: 21:21 - 14/06/2015 Pazar
AA

25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Güney Afrika'da bulunan Beşir, yaptığı açıklamada, Afrikalı liderlerin artık kendi kararlarını verebildiklerine dikkati çekti. Afrikalı liderlerin vesayeti reddettiğini belirten Beşir, "Uluslararası Ceza Mahkemesi bitmiştir, Güney Afrika Zirvesi de onun cenaze ve defin törenidir" ifadelerini kullandı.



Ev sahibi ülkeden övgüyle söz eden ve iki ülke ilişkilerini "mükemmel" olarak nitelendiren Beşir, Johannesburg'taki zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirmişti.



Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham ediliyor. Mahkeme, Darfur'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.



UCM'den daha önce yapılan açıklamada, Afrika Birliği Zirvesine katılması beklenen Beşir'in Güney Afrika'da tutuklanması talep edilmişti.


#Ömer el-Beşir
#Afrika
#Sudan
9 yıl önce