|

Okkan suikastine 18 yıl 9 ay hapis

Yargıtay'ın 'bozma' kararı üzerine yeniden görülen Gaffar Okkan suikasti davasında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk kararında direndi. Ölüm talimatını vermekle suçlanan Mehmet Beşir Varol, 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Aa
00:00 - 22/04/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:22 - 22/04/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Okkan suikastine 18 yıl 9 ay hapis
Okkan suikastine 18 yıl 9 ay hapis

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi eyleminin talimatını verdiği gerekçesiyle yargılanan terör örgütü Hizbullah'ın lideri Mehmet Beşir Varol, 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, örgütün Diyarbakır sorumlusu Mehmet Çiçek için ise müebbet hapis cezası verdi.


SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, son savunmalarını yapan sanıklar Varol ve Çiçek, atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti. Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından sanıklardan Varol'un, TCK'nın "terör örgüt yöneticisi olmak" suçunu kapsayan 314/1. maddesi uyarınca 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme, aynı davada yargılanan ve Hizbullah'ın Diyarbakır sorumlusu olduğu belirtilen Mehmet Çiçek'i de özel harekat polisi Adem Bayrakçı'yı şehit ettiği gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırdı.


AYNI CEZAYA ÇARPTIRILDILAR

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Varol ve Çiçek hakkında 2007 yılında verdiği ceza, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulmuş, yargılamaya yeniden başlanmıştı. Mahkeme, daha önce de Varol hakkında 18 yıl 9 ay, Çiçek hakkında da müebbet hapis cezası vermişti.


Beşir Varol lider olmakla suçlanmıştı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2007 yılında hazırladığı gerekçeli kararda, Konya'da yakalanan "Melle Mizgin" kod adlı Mehmet Beşir Varol'un Ali Gaffar Okkan suikastının talimatını verdiği kaydedilmişti. Kararda, Hüseyin Velioğlu'ndan sonra örgüt liderliğine getirilen Mehmet Beşir Varol'un Hizbullah'ın çekir-dek kadrosunu oluşturan kişiler arasında yer aldığı da ileri sürülmüştü.


15 yıl önce