|

Okullara ‘profil’ taraması

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Okul Profili Değerlendirme' çalışması hayata geçiriliyor. Okulları birbiriyle kıyaslamadan, kendi gelişimi üzerinden değerlendirmeyi amaçlayan çalışma, aralarındaki imkan ve başarı farkını azaltarak ve eğitimin niteliğini artırarak tüm okulları yukarıya taşımayı amaçlıyor.

Yasemin Asan
04:00 - 14/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:30 - 14/03/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında okulların gelişimini temel alan büyük bir projeyi daha hayata geçiriyor. Bu çerçevede “Okul Profili Değerlendirme” çalışması yapılacak. Çalışma ile eğitimin yapı taşları olan okullar birbiriyle kıyaslanmadan, kendi gelişimi üzerinden değerlendirmeye tabi tutulacak. Çalışmayla okullar, belirli ölçütlere göre, öğrenme analitiğinden okullar arası başarı farkına sosyo-kültürel etkinliklerden gelişim planlarına, okulun fiziksel ve insan kaynakları imkanlarından bürokratik süreçlere kadar geniş bir perspektifle, bütünsel olarak ele alınacak. Çalışmanın hedefi, okulların aralarındaki imkan ve başarı farkının azaltılmasıyla imkan eşitliği sağlamak ve eğitimin niteliğini artırarak tüm okullar yukarıya taşımak.

İYİLEŞTİRME EKİPLERİ GÖREVE ÇIKIYOR

Doğru müdahaleyi yapabilmek için öncelikle veriye dayalı sorunu görebilmek ve teşhisi doğru koyabilmenin gerekliliği ile yola çıkan Millî Eğitim Bakanlığı, sistemle bütünleşecek ‘iyileştirme ekipleri’ oluşturacak. Bu ekipler sorumlu oldukları okullarda veriye dayalı eylem planları hazırlayarak hızlı ve etkili çözümler sunacak. Öğretmenler de yeni eğitim programları, sertifika ve yan alan yetkinlikleri ile sürecin merkezinde olacak.

OKUL GELİŞİM PLANLARI HAZIRLANACAK

İyileşmeye giden yolda okulların yol haritasını oluşturacak olan ‘Okul Gelişim Planları’ öğretmen ve okul yöneticileri ile birlikte hazırlanacak. Her okulun kendi ihtiyaçları ve kendi yapısı kapsamında oluşturduğu planlar bir yazılım üzerinde görülebilecek, okulun ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesinde öğretmen ve okul yöneticinin kararı esas alınacak. Haftalık, aylık ve yıllık eylem planları oluşturulacak uygulamalar; izlenecek, değerlendirilecek ve desteklenecek.

İHTİYAÇ OLANLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Milli Eğitim’in en küçük organizasyonel birimi olan okul ile en üst birimi arasındaki iletişimi sağlayabilmek için önemli bir atılım olan okul gelişim planları sayesinde, okulun ihtiyacından zamanında haberdar olunup bunu giderme süreci hız kazanmış olacak. Okul gelişim planları ile okulun hangi alanda desteklenmesi gerektiği ortaya çıktığında Bakanlık imkan ve kaynakları her okula ihtiyacı oranında adil olarak dağıtılacak. Şartları elverişsiz olan okullara pozitif ayrımcılık yapılarak, imkanı görece daha iyi olan okulların gelişimi de ihtiyaçları doğrultusunda desteklenerek ve iyileşme sürdürülebilir kılınacak.

#Okul Profili Değerlendirme
#MEB
5 yıl önce