|

Ölümle yaşam arasındalar

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Ürdün ve Lübnan'ın da arasında olduğu komşu ülkelere sığınan ya da Türkiye sınırına yakın noktalara kurdukları çadırlarda yaşayan çoğunluğu kadın ve çocuk on binlerce Suriyeli, soğuk havada çadırlarda, kapısı ve penceresi olamayan inşaatlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Ankara
00:00 - 9/12/2012 Pazar
Güncelleme: 21:02 - 8/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Ölümle yaşam arasındalar
Ölümle yaşam arasındalar

Reyhanlı'nın karşısındaki Atme kasabasında elektriği, suyu olmayan çadırlarda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeliler, son günlerde soğuk hava ve yağışla mücadele ediyor. Su olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan Suriyeliler, su ihtiyaçlarının bir kısmını yakın köylerdeki çeşmelerden gidermeye çalışıyor. Suriyeliler, çevreden topladıkları odun ve çalılarla ile yaktıkları ateşin üstünde bulabildikleri malzemelerle yemek pişiriyor. Çocuklar ise yaşadıklarından habersiz oyun oynayarak vakit geçiriyor ancak çoğunun ayağında ayakkabı ya da terlik bulunmuyor.

'ONURUMLA ÖLMEYİ ÇOK İSTERDİM'

Lübnan'ın Trablus ve Sayda kentlerindeki Suriyeli sığınmacılar, soğuk havada kapısı penceresi olmayan, inşaat halindeki evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Trablus'ta sığınmacılar, zor yaşam koşularının yanı sıra Cebel Muhsin bölgesi sakinleriyle Babu't Tebbane sakinleri arasında çıkan çatışmalardan da etkileniyor. Humuslu sığınmacı Sade el-Hatib, "Suriye'de savaştan kaçıp buraya geldik, burada da savaşla karşılaştık. Vatanıma dönebilmeyi ve onurumla orada ölmeyi ne kadar çok isterdim" sözleriyle içinde bulundukları zor durumu ifade etmeye çalıştı.

"Türkiye'dekilerin aksine, olumsuz koşullar barındıran kamplarda yaşam savaşı veren Suriyeli sığınmacıların birçoğu gece yatağa karınları aç halde yatıyor"
İYİLEŞTİRME BAŞLADI

Ürdün'ün kuzeyinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı ve adı sıkça protestolarla gündeme gelen 45 bin Suriyeli'nin kaldığı ez-Zateri kampında ise iyileştirme çalışmalarına başlandığı bildirildi. Ürdün'deki Suriyeli sığınmacıların Genel Koordinatörü Anmar el-Haddud, kampın içindeki yolların asfaltlanması ve kaldırımlara parke taşı döşenmesi ile altyapı hizmetlerinde gözle görülür derecede iyileştirme yapıldığını, kamplardaki elektrik kesintilerine yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirtti.

"Suriye'de sınırın hemen öbür yanında ise ayrı dramlar var. Derme çatma inşaatlarda kalmaya çalışan onbinlerce aile, soğuktan donma tehlikesiyle karşı karşıya"
Bomba düştü akın basladı

Hemen her gün Suriye'nin farklı kentlerindeki şiddet olayları nedeniyle yaralananlar Türkiye'ye getirilerek çeşitli hastanelerde tedavi altına alınıyor. Beşşar Esed'e bağlı ordu güçlerinin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesine yönelik dün gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında Ra'sulayn'da paniğe kapılan halk Türkiye sınırına geldi. Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağının Tel Abyad'ı bombalaması ardından Ceylanpınar ilçesinin karşısında yer alan Ra'sulayn'da paniğe kapılan, aralarında kadın ve çocukların da olduğu bazı kişiler, evlerini terk edip sınıra yakın noktalara gelip beklemeye başladı. Yaklaşık 2 saat boyunca bölgede bekleyen Suriyeliler, saldırı tehlikesi geçmesinin ardından araçlarla yeniden Ra'sulayn'ın iç kesimlerine gitti. Öte yandan Suriye ordusundan ayrılan 11'i subay toplam 13 asker, aileleriyle birlikte Hatay'ın Yayladağı ilçesinden Türkiye'ye sığındı. Sınırda yapılan işlemlerinin ardından asker ve aileleri geniş güvenlik önlemleri altında Türkiye'ye alındı.

"Suriye'de yaklaşık iki yıldır süren iç savaş ülkedekileri perişan etti. Ürdün ve Lübnan'daki kamplara sığınan yüzbinlerce Suriyeli, bugünlerde en ağır imtihanla başbaşa "

NE EKMEK VAR NE BiR İLAÇ

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılardan Ebu Nadir, "Ne yiyecek ekmeğimiz ne de aşımız var, hiçbir şeyimiz yok. İlaç ve yiyecek alacak paramız da yok" diyor. Üzerlerinde montu ve ayakkabısı olmayan çocuklar ise duvarları örülmemiş çok katlı bu binada her an ölümle burun buruna oyun oynamaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre (BMMYK) Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların sayısı 139 bin 142 kişiye ulaştı.

KIŞ HAZIRLIKLARI TAMAM

Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman'daki toplam 13 çadır kentle Kilis'teki 12 bin kişilik konteyner kentte kalan 135 bin Suriyeli'nin ise gıdadan giysiye, barınmaya, eğitimden sağlık hizmeti ve ilaca kadar her türlü ihtiyacı AFAD ve Kızılay tarafından karşılanıyor. Çadır kentlerde son olarak başlatılan kış hazırlıkları da büyük oranda tamamlandı.

Bu kapsamda çadırlarda ısı yalıtım çalışması yapıldı, sığınmacılara ısıtıcılar dağıtıldı. Hatay'ın Yayladağı ilçesinde 6 bin kişinin kaldığı TEKEL ile YİBO çadır kentlerinde de çadırlara yağmur geçirmez brandalar serildi. Çadır önlerine beton dökülerek su kanalları açıldı. Çadır kent sakinlerine 12 bin battaniye ile 1150 elektrikli soba ve kışlık giysiler dağıtıldı.


11 yıl önce