|

'Önyargılar ortadan kalkmalı'

Avrupa Birliği Şûrası'nda konuşan Viyana Üniversitesi Protestan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Heine, Müslümanlık ve Hıristiyanlık arasındaki peşin hükümlerin kalkması gerektiğini söyledi.

.
00:00 - 5/05/2000 Cuma
Güncelleme: 12:52 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
'Önyargılar ortadan kalkmalı'
'Önyargılar ortadan kalkmalı'

İSTANBUL- Uluslararası Avrupa Birliği Şûrası'na katılan komisyonlar, çalışmalarını şûranın ikinci gününde sunulan tebliğ ve müzakerelerle sürdürdü.

Dün sabahki oturumda konuşan Viyana Üniversitesi Protestan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Susanne Heine, AB ile uyum için önyargıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Dinler açısından diyalogun sağlanabilmesi için ortak noktalardan hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Heine, "Uzlaşma için müşterek noktaları bulacağız ancak farklılıklara da saygı göstereceğiz. Avrupa'da birçok kişinin, Müslümanlığı terörle özdeş gördüğü doğrudur. Aksini düşünenler de var. Önyargıları ortadan kaldırmalıyız" dedi. Konferansta, karşı görüşleri suçlama havasının hakim olduğu izlenimi edindiğini dile getiren Heine, "Karşılıklı olarak birbirimizi suçlarsak diyalog olmaz. 'Sen daha suçlusun' denirse barışa varılamaz" şeklinde konuştu.

'Cihat, inançlara baskı değildir'

Avrupa'nın İslam'a bakışında önemli bir sorun olarak görülen; "cihad" anlayışı üzerinde duran Prof. Dr. Hamza Aktan, İslam'ın, 'Dinde zorlama yoktur' ilkesine işaret ederek, cihat anlayışının, düşünce ve inanç üzerine bir baskı müessesi olarak yorumlanamayacağını söyledi.

AB Episkopal Komisyonu Genel Sekreteri Noel Treanor da, "AB, bir Hıristiyanlar grubudur" yorumunu eleştirerek, AB ile kiliseler arasında resmî ilişkilerin olmadığını söyledi. Gazeteci-Yazar Avni Özgürel ise camilerin sosyal aktiviteleri olması gerektiğinin altını çizerek, bu nedenle camilerin gençler açısından hiçbir çekiciliğinin kalmadığını iddia etti. Özgürel, şunları söyledi: "Diyanet'te görevli kişilerin tümü, dinî eğitim almış kişiler. Kurumda bir sosyolog, psikolog yok. Bünyesinde sosyolog, psikolog bulunmayan bir kurum AB'ye nasıl girer, anlamak biraz zor. Diyanet, mevcut kurallarını AB'ye uyum süreci içinde yeniden düzenlemelidir."

24 yıl önce