|

Ortadoğu'ya büyük Marshall Planı şart

Cumhurbaşkanı Gül, Obama'nın, Mısır ve Tunus'un borçlarının silinmesi ve yardım sözünü memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Ancak Ortadoğu için büyük ölçekli bir Marshall Planı'na ihtiyaç var" dedi

Aa
00:00 - 22/05/2011 Pazar
Güncelleme: 01:08 - 22/05/2011 Pazar
Yeni Şafak
Ortadoğu'ya büyük  Marshall Planı şart
Ortadoğu'ya büyük Marshall Planı şart

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal'a önemli açıklamalarda bulundu. Gazetede Marc Champion imzasıyla yayımlanan habere göre, Cumhurbaşkanı Gül, mülakatta, "Obama'nın, halk ayaklanmalarına sahne olan Mısır ve Tunus'a yönelik yardım ve borç silinmesi yönünde verdiği sözlerden memnuniyet duyduğunu" belirtirken, bununla birlikte, "Ortadoğu için çok daha büyük ölçekli bir 'Marshall Planı'na ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

Gül, Obama'nın 1967 sınırları temelinde bir Filistin devletinin kurulması gerektiği şeklindeki sözleriyle ilgili olarak, "1967 sınırlarına referans yapılmış olduğu gerçeği, başlı başına çok önemli bir adım" dedi.

'İSRAİL AYAKLANMALARIN ANLAMINI ANLAMALI'

"İsrail'in, güvenliğini ilk sıraya koymada haklı olduğunu" belirten Gül, "Ancak İsrail'in, bunu etkin şekilde yapması için, Arap dünyasındaki demokratik ayaklanmaların anlamını, yani, yeni seçilmiş hükümetlerin 'onur kırıcı' İsrail politikalarına hoşgörü göstermelerine, seçmenleri tarafından artık izin verilmeyeceğini anlamasının gerektiğini" söyledi. Gül, "İsrail, taktiksel konulara odaklanmamalı. Stratejik tarafa bakmalı. Bu korkudan kurtulmalı" ifadesini kullandı.

Hamas lideri Halid Meşal ile 2006 yılında Ankara'yı ziyareti sırasında yaptığı görüşmede, Meşal'e, İsrail'in varolma hakkının tanınması konusunda "rasyonel olmalısınız" dediğini anlatan Gül, "Hamas'ın, 1967 öncesi sınırlarında İsrail'i tanımayı zaten içsel olarak özümsediğini, ancak bunun İsrail'in Filistin devletini tanımasıyla aynı anda olmasını istediğini" kaydetti.


SURİYE FARKLI

Gül, Türkiye-ABD ilişkileri konusunda da "son dönemde, iki ülke arasındaki istişarelerin belki de en üst düzeye ulaştığını" belirtti. Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak da "Suriye'nin Libya'dan farklı olduğunu, hala diyalog için bir şansın bulunduğunu" ifade eden Gül, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Türkiye kendisine sırt çevirmeden protestoculara daha ne kadar ateş açabileceği" şeklindeki bir soru üzerine, "bir kişinin daha öldürülmesinin bile yeri olmadığını" söyleyen Gül, Mısır ile Tunus arasındaki farklılığa işaret ederek, "Mısır'da ordunun halka ateş açmayı reddettiğini” ifade etti.



13 yıl önce