|

Oryantalizm Batı'da hala çok baskın bir söylem

Filistinli ünlü düşünür Edward Said anısına düzenlenen sempozyumda konuşan dünyaca ünlü entelektüeller , 'oryantalizmin' geçmişte kaldığını düşünenlerin yanıldığını vurguladılar

ZEYNEP ÇİFTÇİ / İSTANBUL
00:00 - 11/12/2006 Pazartesi
Güncelleme: 01:38 - 11/12/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Oryantalizm Batı'da hala çok baskın bir söylem
Oryantalizm Batı'da hala çok baskın bir söylem

Filistinli düşünür Edward Said anısına düzenlenen Uluslararası Oryantalizm Sempozyumu'na katılan dünyaca ünlü düşünürler, Batı'nın Doğu'yu algılayış biçimi, 'ötekileştirme' kavramı ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini tartıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı tarafından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen sempozyumda, Hasan Hanafi, Robert J. C. Young, Reina Lewis, Pervez Manzoor ve Boby S. Sayyid gibi dünyaca ünlü entelektüellerin yanı sıra Türkiye'den Şerif Mardin, İlber Ortaylı, Jale Parla, Fuat Keyman ve Turgut Cansever'in de aralarında olduğu pek çok isim tebliğ sundu.

Açılış konferansında konuşan Columbia Üniversitesi'nden Hint asıllı Prof. Dr. Gayatri C. Spivak, Batı'nın 'öteki'ni tanımlarken ötekinin gerçek durumuna ait hakikatlere dayanmadan siyasi tarafgirlik tavrı içinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Kendi anlayışlarına göre yeniden üretirler sizi. Türkiye birçok bakımdan Asya'nın geri kalanına model bir ülke. Ama siz Avrupa'ya yakınlığınız dolayısıyla tarihsiz hale getirildiniz." İngiltere Leeds Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üysi Dr. Bobby Said ise oryantalizmi Doğu'daki problemleri ortaya koyan Batı'nın kendini tanımlaması için oluşturduğu bir hikâye olarak tanımladı. Oryantalizmde dünyanın 'Batılılar ve diğerleri' olarak algılandığını belirten Said, "Oryantalizm siyasi bir teoridir ve bu teorinin geçmişte kaldığını zannedenler yanılmaktadır. Çünkü Oryantalizm Batı'da hala çok baskın bir söylemdir" dedi. 'Şarkiyatçılık Ekseninde Medeniyetler Arası İlişki' oturumundu konuşan Prof. Hassan Hanefi de oryantalizmin sömürgecilik mantığıyla açıklanabileceğini söyledi.

ORYANTALİSTLER KÖTÜ NİYETLİ

Prof. Dr. M. Mustafa El- Azami ise Oryantalist'lerin Müslümanları bilinçli olarak karaladıklarını söyledi. Oryantalistlerin Müslümanlar hakkında yazdığı hemen herşeyi incelediğini ve belki Oryantalistler Müslümanlar hakkındaki yanlış düşüncelerden vazgeçerler diye kitaplar yazdığını belirten Azami, beklediğinin gerçekleşmediğini söyledi.


Edward Said'in mirası tartışıldı

Filistin asıllı Edward Said, 1935 yılında varlıklı bir Hıristiyan ailenin çocuğu olarak Kudüs'te dünyaya geldi. Princeton ve Harvard'da üniversite öğrenimini tamamlayan Said, 1963'te Columbia Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 1970'lerin sonlarında Enver Sedat ve Yaser Arafat tarafından barış görüşmelerine Filistin temsilcisi olarak atandı. 1980'lerin sonunda FKÖ Lideri Yaser Arafat'la görüş ayrılığına düşerek barış görüşmelerinden çekildi. 1985'te İsrail Savunma Gücü tarafından 'Nazi' olmakla suçlandı. 1978 yılında yayınlanan 'Oryantalizm' kitabı üzerinde çok tartışılan bir eser oldu. Said, 25 Eylül 2003'te New York'taki bir hastanede 67 yaşında hayata veda etti.




17 yıl önce