|

Osman Baydemir'e bayrak soruşturması

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Büyüşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında soruşturma başlattı.

00:00 - 2/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 10:28 - 2/08/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Osman Baydemir'e bayrak soruşturması
Osman Baydemir'e bayrak soruşturması

Tunceli'de 2 gün önce katıldığı bir panelde 'demokratik özerklik' adını verdiği önerilerini açıklayan ve, "Türk bayrağının yanında Kürt bayrağı, Türk Meclisi'nin yanında Kürt meclisi, Türkçe resmi dilin yanında Kürtçe resmi dil olsun" diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.


Baydemir'in iki gün önce 1938'de idam edilen Seyit Rıza'nın heykelinin açılışının ardından panelde yaptığı konuşmada 'demokratik özerkliği' açıklarken kullandığı, "Türk bayrağı yanında Kürt bayrağı, Türk Parlamentosu yanında Kürt parlamentosu, Türkçe resmi dili yanında Kürtçe resmi dil olsun" ifadeleri üzerine delilleri inceleyen Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Baydemir hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.


Tunceli'de 10. Kültür ve Doğa Festivali kapsamında "Kürt Sorununda Muhataplık Konusu ve Demokratik Özerklik" konulu panelde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, açılıma değinmiş ve "Bu proje ile 'DEMOKRATİK TÜRKİYE ÖZERK KÜRDİSTAN' olarak kabul edilmelidir. TBMM olacak, ancak Marmara'da da parlamento olacak, bunun yanında Kürdistan Parlamentosu da olacaktır. Bu ülkenin kuruluşunda kendi renkleri ile savaşan atalarımızın al yıldızlı bayrağının yanında 'Kesk u sor u zer' bayrağımız da olacaktır." iddiasında bulunmuştu.


Baydemir, "Özerkliği kentin idari yönetimlerinin, Kürtlerin kendi yerelinde kimliksel, kolektif yönetme merkezi olarak görüyoruz. Başbakan Erdoğan'ın 'Milli Birlik Projesi'ne karşı biz de Demokratik Özerklik Projesi'ni 'Milli Beraberlik Projesi' olarak görüyoruz. Demokratik Özerklik şartı, Avrupa Özerklik şartından farklıdır. Çünkü Demokratik Özerklik daha geniş bir yelpazede ele alınmaktadır. Her kesimin kendini dışarıda görmediği, kendini ifade edebildiği bir projedir. Bu proje, 'Demokratik Türkiye Özerk Kürdistan' olarak kabul edilmelidir. TBMM olacak, ancak Marmara'da da parlamento olacak, bunun yanında Kürdistan Parlamentosu da olacaktır. Bu ülkenin kuruluşunda kendi renkleri ile savaşan atalarımızın al yıldızlı bayrağının yanında 'Kesk u sor u zer' bayrağımız da olacaktır." demişti.

14 yıl önce