|

Osmanlı belgelerine dijital muhafaza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, devletin tüm arşivlerinin tek merkezden erişime açılmasını sağlayacak ‘devlet arşiv ağı’ oluşturulması çalışmalarında son aşamaya gelindi. Arşivde bulunan ve tasnifi tamamlanan 2 milyon belgenin dijital ortama geçirilmesi ile toplamda 48 milyon dijitalleştirilmiş belgeye ulaşılacak.

Nur Banu Aras
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:57 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Osmanlı arşivinden milyonlarca tarihi belge dijital ortama aktarılıyor.
Osmanlı arşivinden milyonlarca tarihi belge dijital ortama aktarılıyor.
Yurt dışında bulunan özellikle Osmanlı dönemine ait 80 bin belgenin dijital örneği de arşive kazandırılacak. Araştırmacıların hizmetine sunulacak 1 milyon 500 bin belge tasnif edilecek. 45 ülkeyle imzalanan arşivler arası işbirliği protokolleri sayesinde orta doğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika’daki Osmanlı mirasının gün yüzüne çıkarılması için
447 bin 209 belge görüntüsü yurt dışından Türkiye’ye kazandırıldı.
Bu belgeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından milli ve milletler arası stratejilerin belirlenmesinde, politikaların uygulanmasında ve Türkiye’nin tarih temelli tezlerinin güçlendirilmesine yönelik belgeye dayalı yayınların hazırlanmasında kullanılacak. 2023 hedefleri doğrultusunda yaklaşık 40 milyon tarihi belge görüntüsünün daha elektronik ortama geçirilmesi planlanıyor.
#Recep Tayyip Erdoğan
#Arşiv
#Osmanlı
#Dijital
5 yıl önce