|

Papa aslında özür diledi

Papa 16. Benediktus, Aziz Petrus Meydanı'ndaki konuşmasında islam dünyası tarafından yanlış anlaşıldığını yineledi. Papa, “Konuşmamda yer alan alıntıyı, kendi düşüncem haline getirmediğim, içeriğini paylaşmadığım açıktır” dedi

00:00 - 21/09/2006 Perşembe
Güncelleme: 00:43 - 21/09/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Papa aslında özür diledi
Papa aslında özür diledi

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, dün Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'ndaki genel kabul merasimine katılan dinleyicilere hitaben yaptığı konuşmada, İslam dünyası tarafından yanlış anlaşıldığını söyledi. Almanya'ya yaptığı son seyahate ilişkin değerlendirmelerde bulunan Papa, Regensburg Üniversitesinde akademisyenlere seslendiği sırada İslam ve Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelerle ilgili olarak, "Ortaçağ'da yapılmış bir konuşmadan yaptığım alıntı, yanlış anlaşılmaya neden oldu. Ama alıntıyı, kendi düşüncem haline getirmediğim, polemiksel içeriğini paylaşmadığım da açıktır" dedi. Katolik Kilisesi'nin kuralları gereği Papalık ve azizlik makamına erişen kişilerin özür dilemelerinin mümkün olmayışı, Benediktus'un yanlış anlaşıldığına dair açıklamalarının 'özür dilemeye' eş değer olduğu yönünde değerlendiriliyor.

İSLAMA SAYGI DUYUYORUM

Bizans İmparatoru İkinci Manuel Paleologos'tan yaptığı alıntının kendi düşüncelerini yansıtmadığını bugünkü açıklamasıyla bir kez daha yineleyen 16. Benediktus'un, İslam dünyasında tepkilere neden olan o konuşmanın genel itibariyle dinler ve kültürler arası bir diyalog çağrısı olduğunu ileri sürdü.

16. Benediktus, İslam da dahil olmak üzere diğer dinlerin bağlılarına "büyük saygı" duyduğunu sözlerine ekledi. Papa, "Hukuk, barış ve özgürlüğü savunmak için kendileriyle işbirliği yaptığımız, kendileriyle birlikte tek Tanrı'ya taptığımız Müslümanlara ve de diğer dinlerin bağlılarına duyulan derin saygı (Almanya) seyahatimdeki muhtelif vesilelerle de açıkça ortaya konulmuştur" dedi.

O SÖZLERİ BENİMSEMİYORUM

Papa, Müslümanların tepkisini çeken İkinci Manuel Paleologos'tan yaptığı alıntılar hakkında, "Benim (Almanya'daki) konuşmamı dikkatli okuyan bir okur, Ortaçağ imparatorunun menfi sözlerini kendi sözlerim haline getirmediğimi; o sözlerin polemiksel içeriğinin benim şahsi kanaatim olmadığını fark edecektir. Niyetim farklıydı: Ben, Manuel'in bilahare, dini yaymak için aklı kullanılma zaruretini güzel ve müspet bir şekilde dile getirdiği sözlerinden hareketle, dinin şiddet olamayacağını, din ve aklın birlikte bulunmaları gerektiğini söylemek istemiştim" diye konuştu. Papa, üniversitede akademisyenlere hitaben yaptığı konuşmada, akıl ve din arasındaki ilişkiyi irdelediğini belirterek, "Hristiyanlık dinini, modern dünyayla ve de tüm kültür ve dinlerle diyaloğa davet etmek istiyordum" dedi.

ÖZELEŞTİREL DİYALOG ÇAĞRISI

16. Benediktus, hadisenin sadece bir yanlış anlaşılma olduğu iddiasından hareketle, özür dilecek bir durum olmadığı imasında da bulunarak, "İlk andaki tepkilerin ardından, Regensburg Üniversitesindeki sözlerimin, gerek dinler arasında, gerekse modern akıl ile Hristiyan dini arasında müspet ve özeleştirel bir diyaloğa katkı ve özendirmeye dönüşmesini umuyorum" diye konuştu.

Papa'nın yaptığı bu açıklamaların, Aziz Petrus Meydanı'ndaki dinleyiciler tarafından alkışlandı. Papa'nın, merasim sırasında, üstü açık vaziyetteki beyaz bir jiple meydandaki dinleyicilerin arasında dolaşması ve onları selamlaması dikkati çekti.


18 yıl önce