|

Papa ile Patrik biraraya geldi

Aa
00:00 - 30/11/2006 Perşembe
Güncelleme: 13:42 - 30/11/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Papa ile Patrik biraraya geldi
Papa ile Patrik biraraya geldi

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'nde, Aziz Andreas Yortusu nedeniyle düzenlenen ayine katıldı.

Patrikhane bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi'ndeki ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un saat 09. 00'da kiliseye geçmesi ile başladı.

Bartholomeos, Ortodoks kilisesinin kurucusu olduğuna inanılan Aziz Andreas'ı anma yortusu nedeniyle gerçekleştirilen ayini yönetti.

Papa 16. Benediktus ise kiliseye saat 09. 45'de çalınan çanlar eşliğinde girdi. Papa'yı kilise kapısında Patrik Bartholomeos karşıladı.

Birlikte kiliseye giren Papa 16. Benediktus ile Patrik Bartholomeos, kilisenin ortasında sarılarak öpüştüler. Bu öpüşmenin "Barış öpücüğü" olarak nitelendirildiği öğrenildi.

Patrik Bartholomeos, ayini Patriklik tahtından yönetirken, Papa da misafir tahtına çıkarak Ortodoks geleneklerine göre gerçekleştirilen ayini izledi.

Papa 16. Benediktus, ayin sırasında İngilizce kısa bir dua okudu. Ayinin sonlarına doğru katılan cemaate kutsal yiyecek olarak adlandırılan "kominyon" kaşıkla yedirildi.

Bu ritüel sırasında, sırasını bekleyenlerin bir kısmı Papa'yı selamlarken, bazı cemaat üyeleri ile küçük bir çocuk da sıradan çıkarak Papa'nın elini öptü.

Bu arada Papa İngilizce, Patrik de Rumca kısa birer konuşma yaptılar.


3 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Yaklaşık 3 saat 40 dakika süren ayinin sonunda Bartholomeos, Papa 16. Benediktus'a bir İncil'i öperek hediye etti. Papa da İncil'i öperek aldı.


Bartholomeos, daha sonra Papa'ya bir de kase sundu. Papa ve Patrik ayinin ardından kiliseden birlikte çıkarak, Patrikhane bahçesindeki Vatikan Bayrağı ve Patrikhane flaması asılı kırmızı beyaz güller ve sarı beyaz kasımpatı çiçekleri ile süslü balkona çıkarak buradan ayine katılan Ortodoks ve Katolik cemaati üyelerini selamladılar.


Papa, burada İtalyanca, Bartholomeos da İngilizce kutsama konuşması yaptı.

Ardından Papa ile Bartholomeos, el ele tutuştular ve ellerini havaya kaldırıp halkı selamladılar. Bu sırada avluda bulunanlar, coşkulu bir şekilde alkışlarken, "Viva Papa" ile "amin" sesleri duyuldu.

Daha sonra, Papa 16. Benediktus ile Patrik Bartholomeos patriklik Çalışma Ofisi'ne geçtiler.

Ayine, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris, Süryani Ortodoks Cemaati ruhani lideri Yusuf Çetin, Türkiye Katolik Süryanileri ruhani lideri Yusuf Sağ, diğer bazı dini cemaat temsilcileri ile yurt içinden ve yurt dışından cemaat üyeleri katıldı.

Bu arada, ayin sırasında çevredeki camilerden yükselen ezan sesleri, ilahi seslerine karıştı.

Öte yandan, Papa'nın Patrikhane'de bulunduğu sürede, çevrede çok yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, Patrikhane'nin çatısında da keskin nişancıların hazır bulunduğu görüldü.






PAPA İLE PATRİK ORTAK DEKLARASYONA İMZA ATTI


Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinde, Patrik Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza attı.


Deklarasyonda, "Papa 16. Benediktus ve Ekümenik Patrik Bartholomeos'u bir araya getiren bu kardeşçe buluşma, Tanrı'nın işi ve belirli bir anlamda onun hediyesidir" denildi.


Eski Papa ve patriklerin karşılıklı ziyaretlerinin unutulmadığı belirtilen deklarasyonda, "Roma kilisesi ve İstanbul kilisesi arasındaki ilişkilerin yüzyıllarca kötü olduğuna"na işaret edilerek, "Bu kötü geçmişten tam bir birliğe doğru ilerlemek için gerekli olan derslerin hala tamamıyla çıkarılmadığı, bu sürece aktif olarak katılmak gerektiğine inanıldığı" belirtildi.

Bir süre önce Belgrad'da toplanan iki kilise arasındaki ortak komisyonda teolojik diyaloğun başlamasından memnuniyet duyulduğu ifade edilen deklarasyonda, komisyonun çalışmalarının birkaç yıllık gecikmeden sonra "dostluk ve iş birliği ruhu içinde" tekrar başladığı ifade edildi. Deklarasyonda, komisyonun çalışmalarının kesintisiz olarak destekleneceği bildirildi.


SEKÜLERİZM VE NİHİLİZMİN YÜKSELİŞİ

Papa ve Patrik'in, "özellikle Batı dünyasında olmak üzere sekülerizm, görececilik ve nihilizmin yükselişini görmezden gelemeyecekleri" vurgulanan deklarasyonda, bütün bunların, dine çağrıyı yeniden ve güçlü biçimde tekrar yapılmasını gerektirdiği kaydedildi.

Avrupa Birliği'nin oluşumuna giden süreci olumlu olarak gördüklerini belirten Papa ve Patrik, "Birliğe giden yolda kültürel gelenekleri ve dinlerinin ayırdedici özellikleriyle birlikte azınlıkların mutlaka korunması gerektiğini" bildirdiler.

"Avrupa'nın Hristiyan kökleri, gelenek ve değerlerinin de korunması gerektiği" kaydedilen deklarasyonda, dünyanın Hristiyanların yaşadığı başka bölgeleriyle ilgili endişelerin de olduğu belirtildi.



Bu endişelerin özellikle, yaşanmak zorunda kalınan yoksulluk, savaşlar ve terörizmden, aynı zamanda yoksulların, göçmenlerin, kadın ve çocukların sömürülme biçimlerinden kaynaklandığı belirtilen deklarasyonda, bütün insanların haklarının korunması ve ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmeyi güçlendirmek için birlikte çalışmanın gerektiği kaydedildi.


Deklarasyonda, "Her şeyden önce Tanrı'nın adına masum insanların öldürülmesinin tanrıya ve insan onuruna bir hakaret olduğu" vurgulandı.

İsa'nın doğmuş ve yaşamış olduğu topraklar olan Orta Doğu'da barış davasına yürekten inandıklarını belirten iki taraf, bu bölgede barışın yeniden tesis edileceğini samimiyetle umut ettiklerini, Orta Doğu'da yaşayan farklı halklar, dinler ve kiliseler arasında birbirine saygılı bir arada yaşamanın güçlendirileceğini umduklarını ifade etti.

Taraflar, bu amaçla, her türlü şiddet ve ayrımcılıkla mücadele etmek için dinler arası yakın bir iş birliğini teşvik ettiklerini de kaydettiler.






Papa 16. Benediktus'un, Fener Rum Patrikhanesi'ne yaptığı ziyaret sona erdi.

Papa 16. Benediktus, saat 09. 45'de geldiği Patrikhane'den saat 14. 40'da ayrıldı. Papa'yı Fener Rum Patriği Bartholomeos kapıya kadar uğurladı. Papa 16.

Benediktus'un ayrılışı sırasında kilise çanları çalındı.


Bartholomeos, ayrıca Papa ile birlikte olan kardinallerin ellerini de tek tek sıkarak tokalaştı.

Bu arada Papa 16. Benediktus, patrikhane binasından ayrılışında Chiara ile Francesko adlı çocukları kucağına alarak sevdi.

Öte yandan Papa ve Patrik Bartholomeos'un öğle yemeğinde "deniz levreği" yedikleri öğrenildi.

Patrikhane yetkilileri, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un iki günlük yoğun programının ardından dinlenmeye çekildiğini belirttiler.





Öte yandan, Eyüp Ayvansaray tarafındaki güvenlik barikatlarından kordon içindeki bölgeye polisin uyarılarına rağmen eylem yapmaya çalıştıkları belirtilen 5 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.


Bu arada, alınan güvenlik önlemleri kapsamında Haliç de deniz ulaşımına kapatıldı. Deniz polisi botları da burada devriye görevi yaparak önlem alıyor.

Ayrıca, Fatih Belediye Başkanlığı ve polis, dışarıda beklemeyi sürdüren ve aralarında yabancı gazetecilerin de bulunduğu basın mensuplarına çay, meşrubat, sandviç ve simit ikram etti.













17 yıl önce