|

Paraleller sistem dışına çıkarılmalı

Adalet Sisteminin Sorunları, İyileştirilmesi ve Güvenliğinin Arttırılması başlıklı bir rapor hazırlayan Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, paralel yapı mensubu üst mahkeme üyelerinin sistem dışına çıkarılması gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 22:44 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, hazırladıkları “Adalet Sisteminin Sorunları, İyileştirilmesi ve Güvenliğinin Arttırılması” başlıklı özel raporu açıkladı. 12 başlık halinde hazırlanan raporun en dikkat çekici bölümünü “Yargıda Gizli Yapılanma” kısmı oluşturdu. Ömeroğlu, illegal yapı mensubu olduğu tespit edilen yüksek mahkeme üyelerinin sistem dışına çıkarılması gerektiğini vurguladı.



ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VERDİ


Ömeroğlu, illegal yapı mensubu olduğu tespit edilen yüksek mahkeme üyeleriyle ilgili çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısının düşürülmesi gerekecek. Bu bağlamda, kanun değişikliği yoluyla meslekte kalmalarının uygun olmadığı tespit edilen bir kısım üyelerin emekli edilmesi gerekliliği değerlendirilmektedir. Bir diğer çözüm önerisi olarak, soruşturmalar sonucu gizli (yasa dışı) yapılanma mensubu oldukları delilleri ile ortaya konulan yüksek mahkeme üyelerinin, Yargıtay ve Danıştayın yetkili kurullarınca 'meslekten çekilmeye' davet edilerek sistem dışına çıkarılmaları da düşünülebilir” dedi.



ÜYELER PASİF GÖREVLERE


Paralel yapı üyelerinin sistemde kaldıkça yargının bugünkü durumundan kurtulamayacağını belirten Ömeroğlu, bu yapıya mensup olduğu bilinen ancak buna ilişkin delillere ulaşılamayan yüksek mahkeme üyeleriyle ilgili ise Türk yargısına hizmet etmek amacıyla araştırma yapıp veri hazırlamak üzere kanunla 'Yargı Strateji Üst Kurulu' kurulabileceğini söyledi. Raporun “Yargıtay” başlıklı bölümüyle ilgili de bilgiler veren Ömeroğlu, daire başkanlığı paralel yapının daire başkanlığı seçimlerini kitlemesiyle ilgili de TBMM Başkanlığı için öngörülen seçim sisteminin getirilmesinin düşünülebileceğini belirtti.



KİLİTLEYENLERE ENGEL


Ömeroğlu, “İllegal yapıya mensup oldukları, delilleri ile birlikte ortaya konulan yüksek mahkeme üyelerinin, seçimleri kilitlemesinin engellenebilmesi amacıyla, yukarıda değinildiği biçimde 'Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu' tarafından 'meslekten çekilmeye davet' usulüne işlerlik kazandırılması da bir çözüm önerisi olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.



Tek çatı modeli


Ömeroğlu, Anayasa değişikliği ile mevcut yüksek mahkemelerin tek bir çatı altında toplanmasının da raporda önerildiğini kaydederek, “Örneğin 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi' adı altında ve adli, idari, askeri, mali bölüm ve daireler şeklinde yapılandırılmak suretiyle yüksek yargı görevi oluşturulabilir. Yargı birliği sistemine geçilmesinin uygun olacağı değerlendirilirken, ilk derece ve istinaf mahkemeleri de bu çatı altında yapılandırılmalıdır” dedi. Adli Tıp Kurumu'nun bağımsız bir yapısının olmayışının, kurumun yeterliliğine gölge düşürdüğünü kaydeden Ömeroğlu, “Bilirkişilik gibi tüm görevlerinin, tüm üniversitelerden alınacak uzmanlardan oluşturulan bir üst kurulun denetimi ile sağlanması yoluna gidilebilir” şeklinde konuştu.


#Mehmet Nihat Ömeroğlu
#Paralel yapı
8 yıl önce