|

Patrikhane tam bağımsızlık istiyor

FENER Rum Patrikhanesi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatını protesto ederek kapattığı Heybeliada Ruhban Okulu'nun, hiçbir şekilde devletin denetimine tabi olmasını istemiyor. Devlet, okulun açılmasına karşı çıkmamakla beraber buranın YÖK'e veya MEB'e bağlı olmasını şart koşuyor.

.
00:00 - 27/09/1999 Pazartesi
Güncelleme: 16:08 - 13/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Patrikhane tam bağımsızlık istiyor
Patrikhane tam bağımsızlık istiyor

ANKARA - Başbakan Ecevit'in ABD'de önüne konulacak olan Patrikhane dosyası, Patrikhane'nin faaliyetlerinin Türk devletinin denetimi dışında olmasını içeriyor. Patrikhane'nin hiyerarşisinde meydana gelen son değişiklikler de Türkiye'yi endişelendiriyor. Hıristiyan dünya ile ilgili araştırmalar yapan Araştırmacı-yazar Aytunç Altındal, Patrikhane'nin 1974'te Sinod kararıyla kapattığı okulun açılmasına Türkiye'nin karşı olmadığını söyledi. Altındal, Türkiye'nin itirazının okulun devletin denetiminden bağımsız biçimde işlev görmesine olduğunu söyledi. Patrikhane'nin, Heybeliada'daki Aya Triada Manastırı içindeki Ruhban Okulu'nun açıldıktan sonra müfredatın, öğrenci sayısının ve çalışacak eğitmenlerin belirlenmesi ile mali denetimin tamamen Türkiye'den bağımsız şekilde gerçekleştirilmesini şart koştuğunu bildiren Altındal, devletin ise buna karşılık okulun Yüksek Öğretim Kurulu veya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmasını istediğini ifade etti.

Kilit görev Yunanistan'ın elinde

Altındal ayrıca, Fener Rum Patrikhanesi'nin en stratejik noktası durumundaki Kuzey ve Güney Amerika Başpiskoposluğu'na, Yunan lobisinin düzenlediği bir operasyonla bir Yunan vatandaşının getirildiğine dikkat çekti. ABD'deki Başpiskoposluk'un başında daha önce asıl adı Yorgo Papageorgius olan Spyridon'un olduğunu hatırlatan Altındal şunları söyledi: "Rum lobisi ile Spyridon arasında toplanan yardımların paylaşımı konusunda anlaşmazlık çıktı. Spyridon, toplanan paraların ABD'de harcanmasını istiyordu. Bu durum aynı zamanda Fener Rum Patriği Bartholomeos'u da çok rahatsız ediyordu. Bunun üzerine Bartholomoeos, Heybeliada mezunu olan 55 yaşındaki Spyridon'u görevden aldı. Bartholomeos ardından Atina'ya gitti ve Yunanistan'ın da bastırması ile Kuzey ve Güney Amerika Başpiskoposluğu'na Yunan vatandaşı olan Demetrios'u atadı" Altındal, Demetrios'un 71 yaşında olduğunu ifade ederek, bu tür kritik görevlere atanan isimlerin, daha sonra kontrolden çıkabilecekleri endişesiyle, yaşı ilerlemiş kişilerden seçildiğini söyledi. Demetrios'un kardeşinin de, Yunanistan'dan Avrupa Parlementosu'na seçilen Antony Trakates olduğunu kaydeden Altındal, Trakates'in Yunanistan'ın AB lobisinin başında olduğunu bildirdi. Altındal Trakates'in ayrıca ABD'deki kilisenin laik din adamları heyetinde olduğunu da ifade etti.


25 yıl önce