|

PKK’dan siyah şemsiye taktiği

Şırnak’ta PKK'ya yönelik devam eden operasyonda çembere alınan teröristler gruplar halinde kaçmaya çalışıyor. İnsansız hava araçları ile gece görüş dürbünlerinden gizlenmek için siyah şemsiyelerle gizlenmeye çalışan teröristler, anında fark edilerek etkisiz hale getiriliyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 17/05/2016 Salı
Güncelleme: 00:23 - 17/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Şırnak'ta il merkezinde PKK'lı teröristlerin yakalanması için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca 14 Mart'ta başlatılan “Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu” sürüyor. Yüzde 86'sı tamamlanan müşterek operasyon Bahçelievler, Gazi Paşa ve İsmet Paşa mahallelerinde sürüyor. Geçici köy korucularının da destek verdiği operasyonda çemberi giderek daraltan güvenlik güçlerinin “teslim ol” çağrısına teröristlerin silahla karşılık vermesi üzerine jandarma özel harekat ve polis özel harekat timleri ile teröristler arasında sık sık sıcak temas sağlanıyor.



381 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ


Son 24 saatte 20 terörist etkisiz hale getirilirken, operasyonun 65. gününde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 381'e yükseldi. PKK mensupları roketatar, el yapımı patlayıcı ve uzun namlulu silahlarla düzenledikleri saldırılarla güvenlik güçlerinin ilerleyişini


yavaşlatmaya çalışırken, operasyon timleri büyük titizlikle çalışmalarını sürdürüyor.



İHA'LAR ANINDA BULUYOR


Başarı ile devam eden operasyonda darbe üstüne darbe yiyen teröristler, özellikle geceleri gruplar halinde kaçmayı deniyor. İnsansız hava araçları ile gece görüş dürbünlerinden gizlenmek için siyah şemsiyelerle kaçmaya çalışan teröristler, anında fark edilerek etkisiz hale getiriliyor. Teröristlerin genellikle 3-5 kişi ile bir bölgede saldırı süsü vererek, sözde yöneticilerini başka bölgelerden kaçırmaya çalışması üzerine yüksek binalara yerleştirilen ve gece görüş dürbünlü silahlara sahip özel eğitimli askerler, özellikle teröristlerin kaçma ihtimali olan bölgelerde yoğun önlem aldı.





KAÇMA GİRİŞİMİ BAŞARISIZ!


PKK'lı teröristlerin bu güne kadar 4 kez kaçma girişiminde bulunduğunu aktaran güvenlik kaynakları, çok sayıda bölücü terör örgütü mensubunun bu girişimlerde etkisiz hale getirildiğini vurgulayarak, alınan önlemler sayesinde teröristlerin bu tür girişiminin sonuçsuz kaldığını dile getirdi.



Şahin Göz işbaşında


Türkiye'nin Irak sınırında “Şahin Gözü” sayesinde adeta kuş uçurtulmuyor. 360 derece panoramik görüntü ileten sistem, arazide herhangi bir hareketliliğin tespiti halinde teröristlerin bulunduğu bölgeyi SARP ile ateş altına alıyor.





Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki 1474 rakımlı Kırmızı Tepe'ye konuşlu MGÜB, terörle mücadele ve vatan savunmasında kullandığı üst düzey keşif, gözetleme ve silah sistemleriyle adeta çelikten kaleyi andırıyor. Ülke genelinde 13'ü Hakkari'de, 7'si de Şırnak'ta bulunan 20 , “Şahin Gözü” olarak nitelendirilen modüler geçici üs bölgeleri (MGÜB)'den biri olan 34. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı Kırmızı Tepe Kışlası, teröre geçit vermiyor.



SIZMALARIN ÖNÜNE GEÇTİ


İçinde yerleşim yerlerinin de bulunduğu geniş bir alanın güvenliğini sağlamakla birlikte, sınırdan ülkeye sızmaya çalışan PKK'lı teröristleri kolayca tespit ederek, "Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi-SARP" ile etkisiz hale getiriliyor.



HER ŞEY KUMANDAYLA ÇALIŞIYOR


Mobil Keşif Gözetleme Sistemi (MKGS) araçlarına monte edilmiş Dağıtık Optik Açıklıklı Sensör Sistem (DAS) kameraları sayesinde 7 gün 24 saat termal olarak alınan 360 derece panoramik görüntü, üs bölgesinin adeta beyni konumundaki Sistem İdare Merkezi'ne (SİM) aktarılıyor. Merkezdeki eğitimli askerler tarafından gece ve gündüz titizlikle izlenen görüntüler, aynı zamanda kayıt altına alınarak arşivleniyor. “Şahin Gözü” denilen termal ve gece görüş özelliği bulunan cihazlarla mesafe ve koordinatların yanı sıra gözetleme yapılıp, fotoğraf ve görüntü de alınabiliyor. Birliğin yakın çevre güvenliği ise SİM'e uyarı verebilme özelliğine sahip sismik ikaz sistemleri, tel çit ve pasif kızıl ötesi sensörlerle destekleniyor.



Sıkıştıkları delikten kaçamadılar


Şırnak'ta güvenlik güçleri tarafından terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 12 terörist etkisiz hale getirildi. Edinilen bilgiye, güvenlik güçleri dün akşam saatlerinde Yeni Mahalle'de çok sayıda teröristin bulunduğu bir evi çembere aldı. Güvenlik güçlerinin “teslim ol” çağrısına uzun namlulu silahlarla karşılık veren teröristlerle çatışma çıktı. Yaklaşık bir saat süren çatışmada, aralarında örgütün üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 12 terörist etkisiz hale getirildi.



Bitlis'te 600 kg patlayıcı




Bitlis'te Güroymak İlçesi'nde İl Jandarma Komutanlığınca düzenlenen operasyonda PKK'nın mühimmat deposu çökertildi. Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin geçiş güzergahlarında arama faaliyeti yaptığı sırada arazide gömülü 600 kilogram el yapımı patlayıcı ve çok sayıda mühimmat ele geçirildiği bildirildi.





#Şırnak
#PKK
#Türk Silahlı Kuvvetleri
8 yıl önce