|

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'dan Düzce depremi sonrası dikkat çeken çağrı: Bazı yıkık binaları olduğu gibi bırakalım

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından TVNET canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, önemli uyarılarda bulundu. Deprem anında yapılan hatalara dikkat çeken Kadıoğlu, "Sağa, sola kaçışmak, donup kalmak, deprem biter bitmez merdivenlere koşmak; bunlar çok yanlış şeyler. Henüz 'Çök, kapan, tutun' hareketini tam öğrenemedik. 'Çök, kapan, tutun' eşyalardan bizi korumak için evrensel bir kuraldır. Sağlam binalar için geçerlidir." ifadelerini kullandı. Depremlerin ardından bazı yıkık binaların olduğu gibi bırakılması gerektiğini söyleyen Kadıoğlu, "Bazı izleri bırakmamız lazım, unutmamamız gerekiyor "dedi.

10:59 - 23/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 14:00 - 23/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bazı hasarlı binaların olduğu gibi bırakılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bazı hasarlı binaların olduğu gibi bırakılması gerektiğini söyledi.

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 6.81 derinliğinde meydana gelen deprem, çevre illerde de hissedildi.

8 BİN KONUTTA HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILACAK

AFAD tarafından yapılan açıklamada
"Depremin ardından 109 artçı yaşandı. 50 yaralı var. 678 personel, 146 araç bölgede görev yapıyor. Beslenme ve psikososyal destek hizmetleri devam ediyor."
denildi. İçişleri Bakanı Soylu ise deprem bölgesinden yaptığı açıklamada
"8 bin konutta özellikle Gölyaka’da hasar tespit çalışması yapılacak."
dedi.
TVNET canlı yayınında depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, önemli uyarılarda bulundu. Deprem anında yapılan hatalara ve eşyaların sabitlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kadıoğlu,
'Çök kapan tutun'
hareketinin sağlam binalar için geçerli olduğunu söyledi.

KADIOĞLU DEPREM ANINDA YAPILAN HATALARA DİKKAT ÇEKTİ

Kadıoğlu şöyle konuştu:

"Yapısal riski azaltmış olmamız bakımından iyi bir durum var Düzce'de. Darısı Marmara Bölgesi'nin diğer kısımlarına diyelim. Dolap üzerime devrildi, camdan, balkondan atladım diyen insanlar var. Son tatbikata rağmen hala bu konuda bir ilerleme olmadığını görüyoruz. İnsanların davranış şekillerini benimsememiş olması, eşyalarını sabitlememiş olması oldukça sıkıntılı bir durum. Özellikle bu bölgede hala davranış şekilleri ve yapısal olmayan tehlikelerin azaltılmamış olması sıkıntılı. Birçok kamu binasındaki dolaplar, eşyalar da kırılmış, dökülmüş. Binaların sağlam olması birinci şart, ikinci şart eşyaların sabitlenmesi. Üçüncü ve en önemli konu deprem anındaki davranış şekli. Sağa, sola kaçışmak, donup kalmak, deprem biter bitmez merdivenlere koşmak bunlar çok yanlış şeyler.

"TÜRKİYE'DE 'ÇÖK KAPAN TUTUN' YANLIŞ ANLAŞILDI"

Henüz 'Çök kapan tutun' hareketini tam öğrenemedik. 'Çök kapan tutun' eşyalardan bizi korumak için evrensel bir kuraldır. Sağlam binalar için geçerlidir. Türkiye'de 'Çök kapan tutun' biraz yanlış anlaşılmış. Bir de şöyle bir durum var bizim bu ovaları terk etmemiz lazım. Ovaları tarıma terk etmemiz gerekiyor. Bu Düzce, Adapazarı gibi yerlerde ovalara yerleşime bir dur dememiz gerekiyor. İmar planlarında bu ovaların yerleşim yeri olarak kullanılmasını engellememiz gerekiyor.

"DEPREMLERDEN SONRA BAZI İZLERİ BIRAKMAMIZ LAZIM"

Depremlerden kalan yıkık binalar olması lazım, unutmamamız gerekiyor. Bazen belediyelere ödül veriyorlar depremin bütün izlerini sildi diye. Öyle bir şey yapmamamız lazım. Bazı izleri bırakmamız lazım gelecek nesillere. "



#Düzce
#deprem
#Gölyaka
#Mikdat Kadıoğlu
1 yıl önce