|

Raportör Osman Can: İstifam yakın

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, istifa edeceği yönündeki haberi doğruladı. Kimseye kırgın olmadığını belirten Can "İstifam yakın" dedi.

00:00 - 7/07/2010 Wednesday
Güncelleme: 17:46 - 7/07/2010 Wednesday
Yeni Şafak
Raportör Osman Can: İstifam yakın
Raportör Osman Can: İstifam yakın

Anayasa Mahkemesi'nin tartışılan raportörü, Demokrat Yargı Birliği Başkanı Osman Can, istifa edeceğini NTV'ye açıkladı.


Osman Can şunları söyledi:


“Anayasa Mahkemesi'nden bizim beklediğimiz karar, 148. maddesinde tanımlanmış sınırlarla çizili, onları esas alan bir karar. Sınırlı şekil denetimi içinde bir sorun yoksa bu davanın reddedilmesi gerekiyor.


Anayasa'nın 148. maddesi çok açık. Anayasa Mahkemesi'nin değişiklikleri denetlemesi şekil olarak sınırlandırılmıştır. Üç hususla sınırlı bir şekil değişimi. İmza sayısı sağlanmış mıdır, bu 184'tür. Referandum sayısı sağlanmış mıdır? Bunlar tamamlandığı zaman problem yoktur.


Bunlar sağlanmışsa üçüncü hususa bakacaktır, iki oylama yapılması gerekiyor. Bu iki oylama arasında da 48 saatlik bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bu üç hususun dışında Anayasa Mahkemesi'nin, değişikliklerin başka boyutlarına bakması yasaklanmıştır.


Hukuka uygun bir karar bekliyorum. 148. madde çervesinde bir inceleme yapması, bu inceleme açısından bir sorun varsa iptal yoluna gitmesi, bunu kimse itirazla karşılayamaz. Saydığımız üç husus dışında herhangi bir eksiklik yoksa reddedilmesi gerekiyor.


Anayasa Mahkemesi, iptal ederse 'Darbe Anayasasına dokundurtmam' demiş olacaktır.


'Yok sayma' görüşünde halen ısrarlıyım. Bir yargıcın cüppe giymesi, kimlik taşıması ona Anayasa'yı ihlal etme hakkı tanıyamaz.


Anayasa Mahkemesi raportörlüğü geçici bir görevdir. Sekiz yıldır bu görevi yapıyorum. Bu görevi layıkıyla yaptığımı zannediyorum.


Artık ayrılma noktasına ilerliyorum. İstifa yakın. Anayasa Mahkemesi üyeliği onurlu bir görevdir. Kırgınlık yok.


Türk toplumuna karşı görevimi yerine getirmeye devam edeceğim.


Üniversite görevimin İstanbul'da olacağını düşünüyorum. Netleşen bir durum yok.“



14 years ago