|

Rejim tartışması 1923’te bitti

Başbakan Yıldırım, başkanlık sistemine karşı çıkan CHP liderine, “Ey Kılıçdaroğlu, rejim tartışması 1923’te bitti. Cumhuriyeti tartışan kimse yok, olsa da önce karşısına çıkan AK Parti olur” diye seslendi. Hükümet sistemi değişikliğiyle sınırlı bir Anayasa değişikliği planlandığını belirten Yıldırım, “Hala vaktin var. Yenikapı ruhunu yaşatalım ve vesayet kalıntısı bu Anayasa'yı birlikte değiştirelim” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2016 среда
Güncelleme: 21:02 - 15/11/2016 вторник
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, “Rejim tartışması ey Kılıçdaroğlu; 1923'te bitti. Cumhuriyeti tartışan kimse yok. Olsa da önce karşısına çıkan AK Parti olur bunu da bil. Biz rejimi değil, Anayasa'yı değiştirmek istiyoruz, vesayet anayasasını değiştirmek istiyoruz.” dedi. Yıldırım, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, şöyle devam etti: “Türkiye'nin yapay gerilimlerle, boş laflarla, çamur at izi kalsın mantığıyla bir yere gidemeyeceği artık açık. Bunu ne yazık ki CHP öteden beri anlayamıyor veya anlamamazlıktan geliyor.



ÇALDIĞIM DÜDÜK DİYOR


Defalarca bu kürsüden Sayın Kılıçdaroğlu'na çağrı yaptık, 'gelin beraber hareket edelim, Türkiye'nin ihtiyacı olan adımları olgunluk içinde beraber atalım'. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu 'dediğim dedik, çaldığım düdük' diyor, başka bir şey demiyor. Şimdi 'rejimi değiştirecekler' diyor. Rejim tartışması ey Kılıçdaroğlu; 1923'te bitti. Cumhuriyeti tartışan kimse yok. Olsa da önce karşısına çıkan AK Parti olur bunu da bil. Biz rejimi değil, Anayasa'yı değiştirmek istiyoruz, vesayet anayasasını değiştirmek istiyoruz. Bırakın da buna millet karar versin. Milletin kararına engel olmayın, ipotek koymayın.”





KILIÇDAROĞLU TREN KALKMADAN BİN


CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, “Kapımız açık” dediğini anımsatan Yıldırım, “Biz kapıyı hiç kapalı tutmadık, bizim kapımız da açık. Hala vaktin var, tren kalkmadan binebilirsin. Gelin hep beraber yapalım, Yenikapı ruhunu yaşatalım ve vesayet kalıntısı bu anayasayı birlikte değiştirelim. Kafanıza yatmıyorsa yine 'hayır'. Daha konuşmaya başlamadan 'istemezuk' demenin demokraside yeri yok. Biz bu yolda yürümeye kararlıyız ve çalışmalarımızı son noktaya getirdik.” değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım, çok kısa bir süre sonra konunun Meclis'te gündeme alınıp konuşulacağını ifade ederek, “Anayasa milletin anayasası olacak, 79 milyonun anayasası olacak” şeklinde konuştu.





AB ELEŞTİRİLERİNİ ESEFLE KARŞILADIK


Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i kabulünde de, Türkiye'nin, Avrupa Birliği çevrelerinden gelen haksız eleştirileri esefle karşıladığını ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini belirtti.



İşte MHP'ye sunulan teklif

Adı Cumhurbaşkanı yetkileri başkanlık


AK Parti, üzerinde uzun zamandır çalıştığı Anayasa değişiklik teklifini dün MHP'ye gönderdi. Anayasa teklifini inceleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gerekli çalışmayı yapması için de parti adına Anayasa çalışmalarına katılan, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ı görevlendirdi. Parsak, dün itibari ile Anayasa hukukçularıyla birlikte teklifteki maddeleri incelemeye başladı. MHP'nin kırmızı çizgileri olarak bilinen maddeler üzerinde partinin çekince ve itirazları ortaya konulacak.



Terörü bitireceğiz


  1. Konuşmasında Irak ev Suriye'deki gelişmelere de değinen Yıldırım, Türkiye'yi tehdit eden terör bitinceye kadar hem içeride hem dışarıda mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Yıldırım, konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine de değindi. Türkiye'nin her zaman Kıbrıs'ın yanında olduğunu ve yanında olmaya devam edeceğini belirten Yıldırım, Kıbrıs'ın siyasi, ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamaya yönelik her türlü katkıyı, hassasiyeti sürdüreceklerini belirtti. Başbakan Yıldırım, konuşmasının sonunda salonda bulunan işitme engellilere, “Sizi seviyorum” işareti yaptı. AK Parti TBMM Grup toplantısına eski futbolcu Tanju Çolak ve Türk halk müziği sanatçısı Şükriye Tutkun da katıldı.

KOMİSYON KURULACAK


MHP'nin incelemesi sonrası, iki parti, ortak çalışma yapmak üzere bir ekip görevlendirecek. MHP'den Parsak bu görevi üstlenecek, AK Parti'den ise çalışmaları Genel Sekreter Abdülhamit Gül yürütecek. Ortak çalışma sonrasında da ortak bir metin oluşturulacak. MHP maddelerde çok fazla değişiklik talep etmezse ortak komisyona gerek duyulmadan maddeler düzeltilecek.



BU HAFTA LİDERLERDE


Bu hafta büyük oranda şekillenecek olan teklif, liderlere sunulacak. Liderlerin son temasının ardından da teklifin kısa süre içinde Meclise sunulması öngörülüyor. Bu düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülürken sıkıştırılmış maddeler olarak geçilecek.



*Teklifte şunlar VAR:


5+5 YILLIĞINA SEÇİLECEK


* Yeni sistemde Cumhurbaşkanı 5+5 yıllığına iki kez seçilebilecek.


* Başbakanlık makamı olmayacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ise atama ile olacak.


* Cumhurbaşkanı'na TBMM Başkanı yerine Cb. Yardımcısı vekalet edecek.


* Esas yönetim sistemi, başkanlık olacak ama Cumhurbaşkanı korunacak.



PARLAMENTO SEÇİMLERİ DE AYNI ZAMANDA YAPILACAK


* Tek parlamento olacak ve parlamento seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılacak.


* Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından, milletvekili olmayanlar arasından atanacak.


* Teklifte, Cumhurbaşkanı'nın “yasama”, “yürütme” ve “yargı”ya ilişkin görevleri tek tek sıralanıyor.


* Bu süreçte, TBMM ciddi bir uyum sürecinin içine girecek. Yürütme ile ilgili bütün kanunlarda, düzenlemelerde değişiklikler gündeme gelecek.


* Bakanlıklar, yeni kadrolar bu süreçte dizayn edilecek.



VELİK SAYISI 600 OLACAK


* Milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak.


* Meclis belli bir oran dahilinde Cumhurbaşkanını Yüce Divan'a gönderebilecek.


* Karşılıklı fesih yetkisi geliyor. Ancak Cumhurbaşkanı Meclis'i fesh ederse kendisi de Meclis'le birlikte seçime gidecek.



TEK BİR KANUN TEKLİFİ VERECEK


* Cumhurbaşkanı sadece bütçe kanunu verebilecek. Diğer kanunları Meclis yapacak.


* Kararname yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçecek ve sayı sınırı olmayacak.



SEÇİM SİSTEMİ SİL BAŞTAN


* MHP'ye sadece sisteme ilişkin maddeler sunulmadı acil ihtiyaç duyulan değişiklikler de birkaç madde ile eklendi. Yüksek yargıda değişiklik önerileri gönderildi. En radikal değişiklik de HSYK'da oldu. HSYK üyeleri, Meclis tarafından 330 çoğunlukla seçilecek.



HSYK üye sayısı azaltılacak.


* Seçim sistemi tamamen kaldırılacak. Seçimler tekrar 5 yıla çıkarılacak.



ATAMA YETKİSİ


*Cumhurbaşkanı'nın YÖK üyelerinden Devlet Denetleme Kuruluna kadar çeşitli kurum ve kuruluşlarla ilgili atama yetkileri olacak. AYM, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin belirlenmesinde belli sayıda isim konusunda yetki Cumhurbaşkanı'nda bulunacak.


*Cumhurbaşkanı, TSK'nın Başkomutanlığını temsil etme, kararname yayınlama yetkilerini de kullanacak. MGK, YAŞ gibi kurumlar, Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında toplanacak.



SEÇİMLERE KADAR GÖREVİ SÜRECEK


* Erdoğan'ın 2019 yılına kadar görevini sürdürmesi öngörüldü.



7 MADDE EKLENECEK Mİ?


Üç partinin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında üzerinde uzlaştığı 7 maddelik değişiklik paketinin, teklife eklenip eklenmeyeceğine liderler karar verecek.




#Binali Yıldırım
#Başkanlık sistemi
#MHP
7 лет назад