|

Rezalet

Kılıçdaroğlu ve CHP’liler, Meclis’in, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel oturumuna tahrikleriyle gölge düşürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rezalet” diyerek Genel Kurul’daki özel locadan ayrıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2018 Salı
Güncelleme: 07:57 - 24/04/2018 Salı
Yeni Şafak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milli bayramda bile gerilime oynadı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milli bayramda bile gerilime oynadı.

Cumhuriyetin 98. kuruluş yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM Genel Kurulu dün özel oturumla toplandı. Oturumu açan TBMM Başkanı İsmail Kahraman “Parlamenter demokrasi yolunda ilerlerken de birçok engel ve zorluklarla karşılaştık” diyerek 15 Temmuz darbe girişimine atıf yaptı. Kahraman, “Ne hazindir ki milletin Meclisi, yani millet, 15 Temmuz 2016 tarihinde bombalandı, kurşun yağmuruna tutuldu. Bu hain saldırıyı yapan ihanet şebekeleri, kahraman ordumuza ait üniformalar giyen teröristler, vatan ve millet düşmanları bertaraf edildi. Kendilerinden hesap soruluyor, sorulmaya devam edilecek” dedi.

KILIÇDAROĞLU FİTİLİ ATEŞLEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise konuşmasıyla salonda tansiyonun fitilini ateşledi. “24 Haziran’da yapacağımız seçimlerde görev süresini dolduracak milletvekillerinin torunlarımıza bırakacağı en güzel miras 15 Temmuz darbe girişimine karşı topyekun direnmektir” diyen Kılıçdaroğlu, konuyu OHAL’a getirdi. Kılıçdaroğlu, “Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır ki üzülerek söylüyorum bu kötü bir mirastır. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum” dedi. Bu sözler üzerine AK Parti sıralarından ‘yuh’ sesleri yükselirken devreye oturumu yöneten Kahraman girerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

15 TEMMUZ’DA NEREDEYDİN, GÖNDERMESİ

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye katılmasını hatırlatarak “Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır” dedi. Elitaş, ayrıca Kılıçdaroğlu’nu 15 Temmuz gecesine ilişkin eleştirerek “Genel Başkan anlaşılan o ki, 15 Temmuz günü kahramanca direnen, direnci gösteremeyip, kahvesini içerken, sonuç ne olacak diye beklemekte ve aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor… Gördüğüm hadise şu, milletvekillerini kiraya vermenin rahatsızlığını bu kürsüde yansıtıyor” şeklinde konuştu.


GENEL KURUL’DAN ÇIKTI

Oturumda daha sonra İYİ Parti’li Nuri Okutan söz aldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım, Okutan kürsüye gelmeden hemen önce Meclis Genel Kurulu’ndan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel gündemle toplanan Genel Kurul’daki görüşmeleri izledikten sonra Meclis’ten ayrılmak üzere Şeref Holü’ne geldi. Erdoğan, gazetecilerin Genel Kurul’daki tartışmalara ilişkin soru üzerine “rezalet” demekle yetindi.


Tanklar size yol veriyordu

Genel Kurul’da devam eden 15 Temmuz tartışmasında CHP’li Özgür Özel’in Başbakan Binali Yıldırım’ın Ilgaz Tüneli’nde saklandığını öne sürmesi Başbakan’ın sert tepkisine yol açtı. Söz alan Yıldırım, “Burada ana muhalefet partisi şahsımı hedef alarak benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı ve emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. O gece, tanklar senin genel başkanına yol verirken, bu ülkenin Başbakanı uçaklara ‘bu alçakları vurun’ demiştir” ifadesini kullandı. Yıldırım’ın bu sırada gözlerinin dolduğu görüldü.

  • HDP’liler de kavga çıkardı
  • 23 Nisan gündemiyle gerçekleştirilen oturumda dün bir de ‘Kürt illeri’ tartışması yaşandı. HDP adına konuşan Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tutuklu olmaları nedeniyle partisinin 8 milletvekilinin Meclis’te olmadığını hatırlatması üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, partisinde de Kürt milletvekilleri bulunduğu savunmasını yaparak, “Yaşanan Kürt meselesine ilişkin bir mesele değil, yaşanan terörle ilgili yargının verdiği kararlar. Bunları değerlendirirken ayrı bir etnik çatışma çıkaran dili çok yanlış, doğrudan genel başkanı olduğunuz partinin söylemiyle uyumsuz görüyorum” dedi. Kahraman ise Buldan’ın konuşmasının ardından ‘Kürt illeri’ nitelendirmesinin nüfus yoğunluğu bağlamında kullanıldığının ortaya çıktığını belirterek, HDP’li milletvekillerinin Genel Kurul’dan çıkarılmasına gerek olmadığını söyledi.

Yer tartışması


Meclis yönetimi, Genel Kurul’daki oturma düzeninde salonun en sağında yer alan MHP’yi bir yana kaydırıp bu bölümü İYİ Parti’ye verdi. MHP’de HDP’nin bir sola kaydırılmasıyla boşalan yere alındı. Yeni yer düzenine ilişkin tabelalar da yenilendi. Ancak söz konusu yer düzenlemesine MHP’den itiraz geldi. Özel oturum öncesinde salona gelen MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ile Erhan Usta, İYİ Parti’nin kendi sıralarına gelmesine itiraz etti. MHP’lilerin bu itirazı üzerine yer düzeni tekrar değişti. MHP tekrar eski yerinde kalırken, İYİ Parti, MHP için düşünülen HDP’den boşalan sıraya kaydırıldı.

#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#TBMM
6 yıl önce