|

Riyal ve TL ticareti için hiçbir engel yok

İran Türkiye Ticari Ataşesi Maleki Riyal ve TL ile ticaretin önünde de hiçbir engel olmadığını belirterek, “Türkiye-İran arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz” dedi

00:00 - 7/04/2009 Salı
Güncelleme: 02:09 - 7/04/2009 Salı
Yeni Şafak
Riyal ve TL ticareti  için hiçbir engel yok
Riyal ve TL ticareti için hiçbir engel yok

İran'ın Türkiye Ticari Ataşesi Mohammad Kazem Maleki, “Türkiye-İran arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz” dedi. Maleki, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan ve yöneticilerini ziyaretinde, Türkiye-İran sınırında serbest bölge oluşturulması için idari işlemlerin başladığını kaydetti.

İPEKYOLU CANLANACAK

Serbest bölgede yapılacak ticarette İran riyali ve TL'nin kullanılmasının da önünün açılacağını anlatan Maleki, şunları söyledi: “İki ülke arasında yıllık ticaret hacmi 10 milyar dolar civarındadır. Türkiye-İran arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Riyal ve TL ile ticaretin önünde de hiçbir engel olmadığını düşünüyoruz.

YATIRIM ŞART!

Tebriz'i Trabzon limanını bağlayacak demir yolu hattı gerçekleştirilebilirse Çin-İran-Türkiye arasında tarihi İpekyolu yeniden canlanacaktır.” KTSO Başkanı Pehlivan Baylan da Karabük Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) İranlı iş adamlarının yatırım yapmasını beklediklerini kaydetti.


Amaç İslam ülkelerini yüceltmek

Geçtiğimiz şubat ayında İran'ın Tebriz bölgesinden gelen yaklaşık 120 kişilik hükümet temsilcisi ve işadamlarından oluşan heyetin gelişi, küresel kriz nedeniyle iç ve dış pazarlarda yaşanan daralma nedeniyle arayış içerisinde olan Türk firmaları için ilaç gibi geldi. MÜSİAD'a mensup işadamlarıyla ticaret bağlantıları yaptı. İranlı işadamları heyetinin iki günlük görüşmeleri sırasında ileriye dönük yaklaşık 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı. Heyete önderlik eden Tebriz Valisi Dr. Ahmed Ali Rıza Beygi, küresel kriz sonrasında ortaya çıkan tablonun iki ülkenin işbirliğini zorunlu hale getirdiğini belirterek, krizden etkilenmemek için iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması gerektiğini ifade etti. Beygi, “Ülke olarak kendi çıkarlarımızı birleştirerek İslam ülkelerinin çıkışını sağlamamız gerekiyor” dedi.


15 yıl önce