|

Roth cevabını aldı

Roth, "işkence ve kadınlara kötü muamele var" deyince, Elkatmış, Fransız ve Alman polislerinin kız öğrencileri copladığını gösteren gazete kupürlerini masaya koydu.

Yeni Şafak
00:00 - 18/05/2005 Çarşamba
Güncelleme: 14:10 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, insan hakları konusunda eleştiriler getiren Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth'a, Alman ve Fransız polislerinin öğrencilere müdahale anındaki fotoğrafların yayınlandığı gazete kupürlerini gösterdi.

Elkatmış'ı ziyaret eden Roth, "Reformların sekteye uğradığı, yavaşlatıldığı yönünde kaygılarımız var. İşkence, kadınlara kötü muamele, Mardin Kızıltepe'deki olay, gayri müslim azınlıkların durumunu, Kürt sorunu, Mersin'deki olay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan ile ilgili karara tepkileri öğrenmek istiyorum" dedi.

Uygulamalar kontrolümüzde

Elkatmış da, "Kötü muamele ve işkence konusunda eskisi kadar şikayet gelmiyor. Tutuklularla birebir görüşüyoruz. Herhangi bir işkence uygulanmadığını, cezaevlerinin birer okul, iş yurdu gibi çalıştığını gördük. Kızıltepe ile benzer birkaç olay da yargı aşamasındadır. Mersin'de Türk bayrağına yönelik saygısızlık olayıyla ilgili inceleme başlatıldı. Birtakım çevreler Türk-Kürt meselesi haline getirmek istedi ama tutmadı. Halkın ve siyasetin sağduyusuyla buna izin verilmedi" dedi.

Fransız ve Alman polisinin hali

6 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul'da meydana gelen olaylara değinen Elkatmış, "Konuyu inceledik. Polisin yaptığı yanlıştır. Ancak bu olaylara başka ülkelerde de rastlanıyor" diyerek, Roth'a, Fransız ve Alman polislerince, lise ve üniversite öğrencisi kızlara yönelik şiddet uygulamalarını gösteren fotoğrafların yayınlandığı gazeteleri gösterdi. Roth kupürleri incelerken, Elkatmış, "Üstelik bunlar üniversite, lise öğrencisi. Sadece Türkiye'nin suçlanmasını kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Roth: Dostluk susmayı gerektirmez

Gazete kupürlerine bakan Roth, "Türkiye'yi suçlamak veya yargılama tavrı içinde değilim. Dostluklar, hiçbir zaman bazı şeylere susmak anlamına gelmez. Eksiklerinizi dile getirmemi anlayışla karşılamanızı bekliyorum. Biz Türkiye'nin AB'ye girmesini içtenlikle savunan bir partiyiz" diye konuştu.

'Gül, reformlar konusunda beni ikna etti'

Daha sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen Roth, Gül'ün kendisine sürecin ayrıntılarını aktardığını belirterek, "Sayın Gül, reform sürecinin aynı şekilde devam ettiği konusunda beni ikna etti. Herhangi bir aksama olduğunda da ısrarla bu konuların üzerine gidildiğini anlattı. Yapılan reformların AB baskısıyla değil de, Türkiye'nin de kendi çıkarları açısından değerlendirilerek yapılması gayet güzel. Kürt sorunu müzakerelerde kilit konu olacak" dedi.

Ermeni iddiaları konusunda art niyetli tavır

Sözde Ermeni soykırımı konusunda gerek Almanya'nın gerekse Avrupa'daki dost ülkelerin tutumlarının Türkiye'yi üzdüğünü ifade eden Elkatmış, şunları anlattı: "Ermeniler bu topraklara 1915'te gelmedi. Binlerce yıl Türklerle iç içe yaşadılar; hiçbir olay olmadı. Ancak Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı ordusunu arkasından vuran bazı Ermeni gruplar isyan çıkarmışlar. Her iki taraf bir kavganın içinde olmuş ve birbirine zarar vermişler. Konu, tarafsız tarihçilere bırakılmalıdır. Türkiye'nin 90 yıl önce soykırım yaptığını ileri süren Ermeniler, 1992'de Azerileri katletti. Birleşmiş Milletler'in Ermenistan'ın Nahcivan'dan çekilmesine yönelik 3 ayrı kararına rağmen bu karar uygulanamamıştır."

Almanya'daki Türklere yönelik ihlaller var
Elkatmış, Almanya'daki Türklerin haklarının ihlal edildiğine ilişkin yargı kararlarının uygulanmadığını bir dosya olarak Roth'a sunacağını bildirdi. Elkatmış, herhangi bir yargı kararı olmaksızın Akit Gazetesi'nin yayınının durdurularak, basın özgürlüğünün kısıtlandığını dile getirdi. Roth ise Akit Gazetesi'ndeki yayınlarda Yahudiliğin eleştirildiği ve Nazilerin propagandası yapıldığını, oysa Almanya'da Yahudiliğin eleştirilmesinin yasak olduğunu belirterek, yayının bu gerekçeyle durdurulduğunu söyledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce