|

Rusya adım atarsa ilişkiler normalleşir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’nın uçağının düşürüldüğü ilk zamanlardaki gibi duygusal davranmayı bıraktığını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, “Bu iyiye işaret. Önümüzdeki süreçte Rusya adımlar atarsa, biz ilişkilerimizi normalleştiririz” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 23:17 - 9/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber'de gündemi değerlendirdi. Rusya ve İsrail ile ilişkiler, Karabağ gibi konularda açıklamalarda bulundu.



Rus uçağının düşürülmesi sonrasında şu an gelinen noktada, Rusya'nın ilk zamanlardaki gibi duygusal olmayıp daha aklı selim davrandığını aktaran Çavuşoğlu, “Bu iyiye işaret. Rusya düşen uçak meselesini şahsileştirdi. Rus uçağının düşmesi bizim istediğimiz bir şey değildi. Ancak angajman kuralları belli. O zaman da bu konuyla ilgili üzüntümüzü, taziyelerimizi en üst düzeyde ilettik. Önümüzdeki süreçte Rusya adımlar atarsa, biz ilişkilerimizi normalleştiririz” dedi.



YAPTIRIMLARA KATILMADIK


Rusya'nın Türkiye'ye karşı attığı adımların, iş adamlarına, öğrencilere karşı yaptığı uygulamaların hiç insani olmadığını belirten Çavuşoğlu “Tüm bunlara rağmen Rusya'ya yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesiyiz. Rusya'nın bunu anlaması lazım” diye konuştu.



BİZİM ŞARTLARIMIZ BELLİ


“İsrail ile Londra'daki görüşmelerde ilerleme kaydedildi. Ama herhangi bir kesin netice yok” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, İsrail'le yüzde yüz anlaşıldığının söylenemeyeceğini belirterek, uygulama ve detayları ile ilgili konuların olduğunu, bunların da bir sonraki görüşmede gündemde olacağını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin baştan beri şartlarının belli olduğunu söyledi.



Karabağ'da barıştan yanayız


Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan ve Azerbaycan cephe hattında son dönemde çıkan çatışmalara da değinerek, “Sıcak çatışma umarım olmaz. Azerbaycan da biz de bu sürecin barışçıl yollarla çözülmesini istiyoruz” dedi. Minsk Grubu'nun bu konuda yeterli adım atmadığını, istese bir haftada bu sorunu çözüme kavuşturacağını dile getiren Çavuşoğlu, Ermenistan'ın Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini, tüm BM, AKPM ve uluslararası örgütlerin kararnamelerinde bu durumun açıkça ortaya konduğunu belirtti. Ermenistan'ın hem suçlu hem güçlü olmaya çalıştığını, Dağlık Karabağ sorununda iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Ermenistan, Azerbaycan ile ateşkesi, Nahçıvan'a saldırısı ile bir provokasyon peşinde” diye konuştu.



Lavrov iddiasına yalanlama


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yakın zamanda Türkiye'ye geleceğine dair iddiaya Ankara'dan yalanlama geldi. Bir gazetede, Lavrov'un Türkiye'ye geleceği başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere bir dizi konunun ele alınacağı belirtildi. Ziyaretin ayrıntıları konusundaki çalışmaların da sürdüğü bildirildi. Son Türkiye ziyareti, 24 Kasım 2015'te sınır ihlâli yapan Rus askeri uçağının Türk jetlerince düşürülmesinin ardından iptal edilen Lavrov'un ziyareti için tarih verilmedi ancak yakın bir zamanda gerçekleşeceği ileri sürüldü. Bu iddiaya Ankara'dan jet yalanlama geldi. Dışişleri kaynakları böyle bir ziyaretin gündemde olmadığını belirtti.



#Mevlüt Çavuşoğlu
#Karabağ
#Çavuşoğlu
#Rusya
8 yıl önce