|

Şaibe.com panikledi

Yeni Şafak’ın seçim sonuçlarını manipüle etmek isteyen oluşumlarla ilgili haberi, başta Doğan Medya Grubu olmak üzere, Gezi ve 17 Aralık darbe girişimlerine destek veren internet sitelerinde panik yarattı. Oy ve Ötesi gibi 'sivil görünümlü' gruplara kol kanat geren Hürriyet'in sandık güvenliğinde sorun olduğu algısı oluşturmaya yönelik çabası dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 6/06/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:31 - 5/06/2015 Cuma
Yeni Şafak

Seçim sonuçlarını manipüle etmek isteyen grupların Türkiye'de 'sandık güvenliği yok' algısı oluşturma çabalarıyla ilgili yaptığımız haber sözkonusu grupların arkasındaki güç odaklarını ve gizli destekçilerini paniğe soktu. Yeni Şafak'ın deşifre ettiği ilişkileri izah edemeyen ve karartamayan oluşumlar haberi yapan muhabirlerimizi hedef aldı. Karanlık ilişkileri ortaya çıkan grupların imdadına Doğan Medya Grubu yetişti. Hürriyet dün attığı manşetle dünyanın sayılı seçim güvenliği uygulamalarına sahip olan Türkiye'yi 3. dünya ülkesi gibi gösterdi. Herkesi sözde sandığa sahip çıkmaya çağırdı.



HÜRRİYET HERKESİ SAHAYA DAVET ETTİ


Gayri resmi sandık bekçiliği yapmak üzere harekete geçen Oy ve Ötesi ile Türkiye'nin Oyları gibi gruplar, 'Oyunu Seven Gelsin' sloganıyla gönüllü ararken, Yeni Şafak grupların kirli bağlantılarını 'Karanlık İşler' manşetiyle duyurmuştu. Hürriyet, sözde sivil girişimi 'Sandığa b üyük takip' manşetiyle haber yaptı. Seçimde oy güvenliği için Türkiye'den her kesimin görülmemiş şekilde önlem almaya çalıştığını iddia eden Hürriyet, köşe yazarlarının da desteğiyle, vatandaşları sivil gözlemci adı altında sahaya davet etti.



SEÇİME GÖLGE DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYOR


Haber, Türkiye'yi adeta televizyonu, medyası, interneti olmayan seçim sonuçları halktan gizlenen, tutanakları açıklanmayan bir 3. dünya ülkesi gibi sunarak, şaibeli seçim algısına hizmet etti. Gezi olaylarından sonra kurulduğunu her fırsatta dile getiren bu gruplar da her fırsatta şaibe söylentileri üreterek Türkiye'de sandık güvenliği sorunu olduğu algısı oluşturup, seçime gölge düşürmeyi hedefliyordu.





ŞEFFAFLIK İSTİYOR AMA BİLGİLERİ GİZLİ


Yeni Şafak, oyveotesi.org alan adının kim tarafından oluşturulduğunu öğrenmeye çalıştığında karşısına tüm bilgileri gizleyen özel bir yazılım çıkmıştı. Benzer yazılımın aynı faaliyetleri yapan diğer grupların sitelerinde de olması dikkat çekmişti. Seçimlerde sözde şeffaflık için çalışan, oy sayımlarını herkesin görmesini isteyen, insanları sandık başında nöbete çağıran bir oluşumun kendisiyle ilgili bilgileri gizlemesi ise oldukça manidar. Sadece Oy ve Ötesi değil, Türkiye'nin Oyları isimli sitenin kime ait olduğu da aynı yöntemle gizlenmiş durumda.



PARTİLERİN TEMSİLCİSİ OLUYORLAR


Halk TV'de bir programa katılan sözkonusu oluşumların temsilcileri adeta muhalefet partileri için çalıştıklarını itiraf etmişti. Sözkonusu temsilciler seçime aktif katılımı olmayan bazı küçük muhalefet partilerinin müşahitlerinin olmadığı noktalara gönüllü katılımcılar aradıklarını dile getirmişlerdi. Bu oluşumlar hiçbir parti ile organik bağları olmadığını iddia etseler de, HDP, CHP ve Vatan Partisi destekçileri yoğun ilgi gösteriyor.


#Şaibe.com
#Yeni Şafak
#17 Aralık darbe girişimi
#sandık güvenliği
9 yıl önce