|

Şehirler komşuluk kültürüyle şekillenecek

Şehircilik Şurası, ‘Türkiye’nin Yeni Şehircilik Vizyonu” temasıyla 8 Kasım’da toplanacak. Devrim gibi yeniliklerin öngörüldüğü şura sonrasında şehircilikte planlama ve tasarım süreçleri; “mahalle, aile ve komşuluk” kültürüne uygun hale getirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:57 - 4/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni dönemde planlama ve tasarım süreçleri; mahalle, aile ve komşuluk kültürüne uygun olacak. Kentsel dönüşümün hızlanması sağlanacak. Alan bazlı dönüşümün de önü açılacak.
Yeni dönemde planlama ve tasarım süreçleri; mahalle, aile ve komşuluk kültürüne uygun olacak. Kentsel dönüşümün hızlanması sağlanacak. Alan bazlı dönüşümün de önü açılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği ve açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı Şehircilik Şurası, "Türkiye’nin Yeni Şehircilik Vizyonu" temasıyla 8 Kasım’da toplanacak. Şehircilikteki yeni dönem planlama süreçlerinin konuşulacağı şurada, mahalle, aile ve komşuluk kültürüne uygun yapılanma için çalışmalar başlatılacak. İlk somut çıktısı 'Kentsel Tasarım Rehberi' olan şurayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu Yeni Şafak’a anlattı.

ATILACAK ADIMLAR TESPİT EDİLECEK

Şurada şehircilik adına yapılan işleri, ortaya koyulan eylem ve hizmetlerin masaya yatırılacağını anlatan Tuzcuoğlu, "Şehirciliğimizin nereden nereye doğru yol aldığını değerlendireceğiz. Geleceğe dönük hangi adımların atılması gerektiği bir bir tespit edilecek" dedi. Tuzcuoğlu, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve meslek odalarının temsilcilerinden oluşan Şura üyelerinin dokuz ay boyunca birçok defa biraya geldiğini ve büyük bir titizlikle çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

ŞEHİRLER KİMLİKSİZLEŞTİ

Dünyadaki şehirlerin kimliksiz ve birbirinin adeta kopyası haline geldiğini vurgulayan Tuzcuoğlu, "Globalleşmenin-küreselleşmenin etkisi ile beraber dünyadaki bütün şehirler birbirine benzemeye başladı. Yerel değerler kayboldu. Dolayısıyla şehirlerde ifade bulacak olan yerel kimlikleri ihya edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

ŞEHİR 2023 ÇALIŞMASI

'Şehir 2023' adıyla bir çalışma başlattıklarını belirten Tuzcuoğlu, "Şura’nın çıktıları da bu projenin havuzuna akacak. Şehir 2023 çalışması ile şehirlerin gelişim alanlarında bu kriterlere göre yeni planlama ve yapılaşma kriterlerini uygulayacağız" dedi. Şura henüz sonuçlanmadan bile ilk çıktılarını vermeye başladığını söyleyen Tuzcuoğlu, "Örnek verecek olursak, Kentsel Tasarım Rehberini hazırladık. Üniversitelerle ortak çalışıyoruz. Birkaç ay içinde başlatacağımız eğitim çalıştayları ile her belediyenin kendi şehirlerinin tasarım rehberini hazırlamasının önünü açmış olacağız" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DEVAM

Türkiye’de çarpık yapılaşma olan bölgeler olduğunu hatırlatan Tuzcuoğlu şöyle devam etti: "Bu yerlerde kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Bu şehirleri kentsel dönüşüm ile yenileyeceğiz. Ancak bunu doğru bir şekilde yürüteceğiz. Kentsel dönüşümü yaparken bu binaları kimlikli, enerji verimli, akıllı şehirler olarak yapacağız."

#Kent
#Türkiye
#Komşuluk
6 yıl önce