|

Selahattin Kadirov

Kobani kışkırtmasıyla 50'den fazla vatandaşın ölümüne neden olan Selahattin Demirtaş, Moskova'nın Ankara ile sorun yaşadığını görünce soluğu Rusya'da aldı. "Putin'in Türkiye'deki Kadirov'u" diye nitelenen Demirtaş, Suriye PKK'sı için Lavrov'dan destek istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:20 - 24/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'ye karşı çirkin kampanya yürüten Rusya'ya gidip Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Terörle mücadelede Türkiye'ye karşı PKK'yı destekleyen Demirtaş, Rusya'dan da PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi için destek talebinde bulundu. Demirtaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kırmızı çizgilerinin ihlal edilmesini talep etmekle kalmadı, PKK terör örgütü için çalıştığını da bir kez daha ortaya koydu. Kısaca HDP, bu adımla Türkiye'ye karşı savaşa girişmiş oldu.



SOLUĞU MOSKOVA'DA ALDI


Edinilen bilgiye göre Demirtaş, Lavrov ile görüşme talebini, ekim ayı sonlarında, PYD-Rusya yakınlaşmasının başladığı ve PYD'nin Rusya'da temsilcilik açmak istediği dönemde gittiği Moskova'da iletti. Ancak o tarihlerde bu talebine yanıt alamadı. Uçak krizinin ardından Rusya, Türkiye'de siyasete müdahaleye varan çirkin bir kampanya başlattı. Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimi fırsat bilen HDP, böyle bir dönemde gelen görüşme talebinin kabul edildiği haberi üzerine apar topar Moskova'ya gitti.



RUSLARIN İLGİSİ BÜYÜK


Demirtaş'ın ziyareti dün Moskova'da özel ilgi gördü. Lavrov-Demirtaş görüşmesi, Rus kanallarında canlı yayında verildi. Demirtaş ve Lavrov, ikili görüşme öncesi kameralar karşısına geçti. Demirtaş'ın görüşmede ilk sözleri de Türkiye'yi ve hükümeti şikayet etmek oldu. “Türkiye Rus uçağını düşürmekte haksız" diyerek Türkiye'nin haklı davasında Rusya'nın yanında taraf olan Demirtaş, sözkonusu krizin milletle bir ilgisi bulunmadığını iddia etti.



Demirtaş, Rusya'ya Türkiye'yi şikayet etmenin de ötesinde PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye destek de istedi. Lavrov'dan, PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi ve Cerablus'a girmesi konusunda destek dilenen Demirtaş, böylelikle TBMM'nin bir üyesi olarak Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin ihlali için aktif şekilde çalışmış oldu. Suriye'de 'IŞİD'e karşı savaşan güçlerle' aktif olarak işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyleyen Rus Bakan Lavrov ise bunlara Kürt güçlerin de dahil olduğunu kaydetti.





Kuşatmaya destek istedi


Birkaç hafta önce ABD'ye giderek temaslarda bulunan Selahattin Demirtaş'ın hemen ardından Rusya'da Lavrov ile buluşması, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'yi Türkiye'nin güneyine hakim kılma çabası olarak değerlendirildi. Böylelikle Rusya'nın IŞİD'i Türkiye'ye süpürme ve bölgeye PYD'yi yerleştirme planına destek sunulmuş oldu. 1 Kasım genel seçimlerinin ardından Meclis'e gelip yemin bile etmeden sürekli yurtdışı seyahatlerine çıkan Demirtaş'ın, bölgede şartların PYD'nin yayılımı için olgunlaştığı bir dönemde uluslararası destek arayışında olduğu belirtildi. Rusya, Türkiye ile giriştiği gerilim politikasında Türkiye siyasetine müdahale eden açıklamalarıyla dikkat çekerken, Demirtaş, Lavrov görüşmesinin ardından Putin sevgisiyle tanınan Çeçen lidere atıfla “Putin'in Türkiye'deki Kadirov'u" olarak nitelendi. Yurtiçinde terörün tırmanmasında uluslararası güçlerin etkisinin tartışıldığı bir dönemde Demirtaş'ın Rusya ziyareti, “Moskova'ya talimat almaya mı gitti?" sorularına neden oldu. ABD ziyaretinde de PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi için destek isteyen Demirtaş, Avrupa ziyaretlerinde ise Türkiye'nin IŞİD'i desteklediği iddialarıyla komik bulunmuştu.



Cerablus tehlikede


Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile Rusya arasında, geçen ekim ayında başlayan yakınlaşma Suriye iç savaşında yakın işbirliğine dönüştü. Moskova için Suriye PKK'sı PYD, şu an doğal müttefik durumunda. Moskova-PYD ilişkileri Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından daha da gelişti. Halen Cerablus'un doğusunun ABD, batısının ise Rusya hakimiyetinde olduğu belirtiliyor. Görünürde ise bölgede Esed ve PYD güçleri bulunuyor. Burada ABD ve Rusya'nın bağımsız ve denize ulaşan bir Kürdistan oluşturmaya çalıştığı biliniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, G-20 için geldiği Türkiye'de Cerablus için, “Amerikalılar orayı Kürtlere vermeyi planlıyor" ifadesini kullanması dikkat çekmişti.




#Selahattin Demirtaş
#Sergey Lavrov
#pkk
#hdp
#Cerablus
#Vladimir Putin
8 yıl önce