|

Şentop: Fransa'yı savunmak mazlum Tunusluya kalmamalı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden Tunus asıllı parlamenter Sonia Krimi’nin Twitter’dan yaptığı açıklamalara cevap verdi. Şentop, "Kökenini hatırlatmayı, kökenine saldırı olarak algılayan, kökeninden utanan kişidir. Fransa'yı savunmak yeni vatandaş mazlum Tunuslu'ya kalmamalı. Tam bir "Stockholm sendromu" dedi.

18:07 - 13/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 22:33 - 13/04/2019 Cumartesi
Mustafa Şentop
Mustafa Şentop

NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri'nde, Türkiye'nin Ermenilere karşı sözde soykırım uyguladığı iddiasında bulunan Fransız parlamenter Sonia Krimi'nin kendisi için Twitter'dan yaptığı açıklamalara cevap verdi.

Şentop yaptığı açıklamada, "Kökenini hatırlatmayı, kökenine saldırı olarak algılayan, kökeninden utanan kişidir. Fransa’yı savunmak yeni vatandaş mazlum Tunuslu’ya kalmamalı. Tam bir “Stockholm sendromu”. @Sonia_Krimi" dedi.
Şentop sözlerini şöyle sürdürdü:
  • "Yüzyıllarca Osmanlı'nın hükmettiği coğrafyalarda yaşayanlar kendi dilleriyle, kendi kültürleriyle yaşamaya devam ettiler. Osmalı ülkeler yönetti; insanların kökenine, inancına, dinine saygı duyarak; kökenlerinden utanmadan yaşayabilmelerini sağlayarak. @Sonia_Krimi
  • Fransa’nın 50 yıl kaldığı coğrafyada ise kökeninden utanan, dilini kaybeden, kültüründen kopartılmış insanlar. Bana bir Fransızın cevap vermesini beklerdim; Henri Alleg’in La Question adlı kitabına Jean Paul Sartre’ın yazdığı önsözü okuyan bir Fransızın. @Sonia_Krimi"




Ne olmuştu?

NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz Ortadoğu Özel Grubu Ortak Toplantısında Şentop, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Nisan'ı "anma" günü ilan etmesine de tepki göstermişti.

  • Kararı şiddetle kınadıklarını vurgulayan Şentop, "Siyasi kaygılarla gündeme getirildiği aşikar olan, devlet ciddiyetinden uzak bu girişim asılsız ve hukuki dayanağı olmayan bir iddia aracılığıyla tarihin siyasallaştırılmasından başka bir amaca hizmet etmemektedir" ifadesini kullanmıştı.

"Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu dayatmacı kararı aynı zamanda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Fransız Anayasa Mahkemesi içtihatlarını yok sayarak kendi vatandaşlarının da ifade özgürlüğünü kısıtlamaktadır" diyen Şentop, şöyle devam etti:

  • "Fransız dostlarımıza da bir tavsiyem var. Sömürgecilik dönemini, Cezayir'de yaşananları, 100 günde 800 bin insanın yok edildiği Rwanda Soykırımı konusunda Fransa'nın kamuoyuna ikna edici bir açıklama yapması hususunda inisiyatif alınız ve bunu yapmadan da başka memleketlerin tarihini politik gerekçelerle manipüle etmeyiniz. Türkçe'ye 'Sorgu' adıyla çevrilen, Henri Alleg'in (Anri Alleg) La Question (La Kestiyon) adlı kitabına Jean Paul Sartre’ın yazdığı önsözü bir kez daha okuyunuz."

Krimi, Çavuşoğlu'nun cevabının ardından salonu terk etmişti

  • NATO PA Toplantısında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden parlamenter Sonia Krimi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un sözde Ermeni soykırımına yönelik eleştirilerinin kendisini şoke ettiğini savunarak, "Tarih kazananlar tarafından yazılmaz mı? Birçok ülke için PKK terörist değildir ama sizin için böyledir. Bunu dikkate almamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
  • Çavuşoğlu da, Krimi'ye, "Soykırım ve tarih konusunda Türkiye'ye ders verebilecek en son ülke Fransa'dır. Çünkü Ruanda'da, Cezayir'de olanları unutmadık. Fransa kendi karanlık tarihine baksın, Türkiye'ye ders vermeye kalkmasın" cevabını vermesi üzerine Fransız parlamenter salonu terketmişti.

#Mustafa Şentop
#Sonia Krimi
5 yıl önce