|

Sıcak paranın yönü Asya'ya doğru çevrildi

IMF Başkan Yardımcısı Naoyuki Shinohara, Avrupa'nın borç krizinin küresel ticarete sekte vurabileceği uyarısında bulundu. Shinohara, “Bölgedeki sorun Asya'nın ihracat talebine zarar verebileceği gibi 'sıcak parayı' bölgeye yöneltebilir” dedi

00:00 - 10/06/2010 Perşembe
Güncelleme: 02:19 - 10/06/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Sıcak paranın yönü Asya'ya doğru çevrildi
Sıcak paranın yönü Asya'ya doğru çevrildi

Asya'nın, avro bölgesi ekonomileriyle sınırlı finansal bağlantısı olduğunu belirten IMF Başkan Yardımcısı Naoyuki Shinohara, buna rağmen, güçlü büyüme görünümlerinin bölgeye daha fazla sermaye akışını çekebileceğine ve bunun da varlık balonlarına yol açabileceğine işaret etti. Shinohara, 'Politikacılar için büyük resme dikkat ve gelişmeler karşısında hızlı hareket etmeye hazırlıklı olmak önemli olacak. Asya'nın güçlü ekonomik büyümesiyle bu bölgedeki siyasi seçimlerin küresel ekonomi üzerinde önemli etkisi olacak' dedi.

MACAR EKONOMİSİ KÖTÜ DEĞİL

Macaristan'da ekonomik durumun medyada resmedildiği kadar ciddi olmadığını belirten Shinohara, 'Durum çok sakin. Şu anda bu konuda çok fazla kaygı yok' diye konuştu. Birçok gelişmiş ekonominin düşük toparlanma tecrübesi yaşadığını, ABD'nin borç yükü altındaki avro bölgesinden daha iyi başlangıç yapma durumunda olduğunu ifade eden Shinohara, Japonya'nın ise ticarette güçlü toparlanmadan faydalandığını kaydetti. Shinohara, Çin'in ekonomik büyümesinin bazı enflasyonist baskılara rağmen sürdürülebilir bir yönde ilerlediğini belirtti ve bu ülkeye, yende büyük bir esnekliğe izin vermesi çağrısında bulundu.

ARTIK HAREKET SAHASI KALMADI

Avro bölgesinde ekonomik durumla ilgili kaygılar ile harcamalar düşürülürken, IMF'nin son açıklamalarında, harcamanın eskisi kadar kolay olmadığını gösteriyor. Naoyuki Shinohara, mevcut şartlar altında siyasilerin büyümeyi desteklemek için kısıtlı bir hareket sahasına sahip olduğunu kaydetti. Küresel ekonomik risklerde ciddi bir artış yaşandığını belirten Shinohara, bazı ülkeler içinse hiçbir hareket sahasının kalmadığını ifade etti.


ABD ile Avrupa ekonomisi ayrışıyor

Avrupa'nın borç krizi, ABD ile Avrupa'nın ekonomiye farklı pencerelerden bakmalarına yol açtı. ABD hala 'harcamalar arttırılmalı' derken, AB ise harcamaları kısmaya devam ediyor. Küresel finans krizinin patlak vermesinin ardından bol keseden harcama dönemi yaşayan Avrupa, bütçe açıklarının avroyu ve bölgenin refahını tehdit etmesiyle strateji değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Böylece harcama kısma Avrupa Birliği'nin önceliği haline geldi. Son dönemlerde sık sık biraraya gelen Avrupa Birliği maliye bakanları, harcamaları kısmak için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini kaydetti. Avrupa'nın bu açıklaması, ABD'nin "harcamaları arttırın" çağrısının cevapsız kalacağını gösteriyor.


Borçlu ülkelere 'Hollywood zombileri' benzetmesi

Avrupa'daki borç krizine ilişkin açıklanan yorumlarda, "Kurtarabildiğiniz kadar kişiyi ya da ülkeyi kurtarın ancak, bir bölümünü de ölüme terk edin" deniliyor. ABD'nin önde gelen yatırım danışmanlarından birisi, ülke borç krizlerinin, Hollywood'un sık sık korku filmlerine tema olarak kullandığı “zombi”lere benzetti. Ekonomiste göre, krize karşı da filmlerde zombilere karşı kullanılan taktiklerle mücadele edilmeli. ABD merkezli stratejik danışmanlık şirketi ConvergEX'in piyasa baş ekonomisti Nicoholas Colas, yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda, bu stratejiye göre, "kurtarabilineceklerin kurtarılması ancak geri kalan birçok kimsenin ölüme terk edilmesinin" gerektiğini belirtti.

HASTALIĞI BULAŞTIRABİLİRLER

Zombi saldırıları ile krizler arasında başka paralelliklerin de olduğuna değinen Colas, hortlakların hızlı hareket edemediğine, çürüme sırasında vücutlarından parçalar koptuğuna ve kötü kokmaya başlamadan önce hastalıklarını diğerlerine de bulaştırabileceğini belirtti. Ekonomiste göre zombilerden kaynaklanan bu yayılma etkisi, Avrupa'da yaşanan duruma benziyor. Colas, bu kıtada da Yunanistan ile başlayan krizin kartopu etkisiyle diğer ülkelere sıçradığını söyledi.




14 yıl önce