|

Şifalı eller Uganda’da

TADD, Uganda’da ikinci kez 9 farklı birimde şifa dağıtmaya devam ediyor. 10 günde 5 bini aşkın hastanın muayene edilmesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 7/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:20 - 7/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Afrika ülkeleriyle Türkiye arasında ekonomik, eğitim ve sağlık alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) Uganda'da sağlık hizmeti vermeye başladı. Geçen yıl Jinya bölgesinde hizmet veren gönüllü sağlık heyeti bu yıl da Soroti'de şifa dağıtıyor. Önceki gün başlayan sağlık hizmeti ayın 14'üne kadar sürecek.



UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU


İstanbul'dan Entebbe'ye 9 saatlik uçak yolculuğunun ardından 8 saat kara yolculuğuyla Soroti'ye varan ekip, 1 saatlik dinlenmenin ardından görev yapacakları hastahaneyi Türkiye'den getirilen tıbbi cihaz, dezenfektan ve ilaçlarla donatarak hazır hale getirdi. Türk sağlık heyetinin bölgeye geleceğini önceden radyodan duyan insanlar günün ilk saatlerinden itibaren hastahane kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Düzenli sıra halinde kayıt altına alınan insanlar şikayetlerine göre uygun birimlere yönlendirildi. Genel cerrahi, kulak burun boğaz, diş muayenesi, aile hekimi, pediatri, kadın doğum, üroloji, sünnet ve laboratuvar olmak üzere toplam 9 farklı birimde Ugandalılara hizmet vermeye başlayan uzmanların her biri kendi alanında uzman.







YARDIMLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ


Uganda'ya yapılan sağlık yardımlarıyla ilgili bilgi veren TADD Genel Başkanı Bilgehan Güntekin TİKA işbirliğinde Sağlık Bakanlığı ve THY işbirliğinde bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçtiğimiz aylarda Nijer'de, Çad'da şimdi de ikinci kez Uganda'da olduklarını belirten Güntekin "Afrikalılıların durumunu biliyoruz ve elimizden geldiği kadar gönüllü faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi.



İlk günün ilk bebeği: Yaşar






Türk sağlık çalışanlarının Soroti'ye gittikleri ilk gün sezeryanla 3 bebek dünyaya geldi. Gelen ilk anne adayı şiddetli sancı şikayetiyle geldiği için hemen sezeryana alındı. Doğuma katılan ve ilk bebek heyecanını yaşayan Hemşire Mülkiye Okyay, “İlk ameliyatımız aynı zamanda ilk sezeryanımız oldu. Ameliyat öncesinde annenin tedirgin olduğunu hissettik. Sorun nedir diye sorduğumuzda ilk bebeğini kaybettiği için aynı acıyı tekrar yaşamaktan korktuğunu söyledi. Sakin ve başarılı bir ameliyatla bir erkek evlat sağ salim dünyaya geldi. Biz de ömrü uzun diye adını 'Yaşar' koyduk. Annesi de onayladı" dedi.


#TADD
#Tüm Afrika'nın Dostları Derneği
#Bilgehan Güntekin
8 yıl önce