|

Silahlar bırakılırsa oturulur konuşulur

Cumhurbaşkanı Gül, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf tarafından kral protokolü ile karşılandı. Liderler Kraliyet Sarayı'na faytonlarla gitti. Prenses Lilian'ın ölümü nedeniyle Türk bayrakları da yarıya indirilerek, İsveçlilere jest yapıldı

Aa
00:00 - 12/03/2013 Salı
Güncelleme: 23:35 - 11/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Silahlar bırakılırsa oturulur konuşulur
Silahlar bırakılırsa oturulur konuşulur

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için bulunduğu İsveç'in başkenti Stockholm'de, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf tarafından resmi törenle karşılandı.

Kraliyet yetkilileri eşliğinde Kraliyet Muhafız Alayı'na gelen Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve Kraliçe Silvia tarafından karşılandı. Gül ve İsveç Kralı, birinci atlı arabada yerlerini alırken, Hayrünnisa Gül ve Kraliçe Silvia ikinci atlı arabaya bindi. Güzergah boyunca atlı arabalara, 60 atlıdan oluşan Kraliyet Süvari Muhafız Birliği eşlik etti. Güzergah boyunca İsveç ve Türk vatandaşlarda sevgi gösterilerinde bulundu. Atlı arabalarla Kraliyet Sarayı'nın avlusuna giren Gül ve eşi Hayrünnisa Gül için Kraliyet Sarayı'nda resmi karşılama töreni düzenlendi.

GENİŞ KAPSAMLI TÖREN

Kraliyet Sarayı'nda Gül'e, Kral Carl XVI. Gustaf tarafından İsveç'in yabancı devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişanı olan 'Serafim Nişanı' verildi. Cumhurbaşkanı Gül de Kral'a Türkiye'nin 'Devlet Nişanı'nı takdim etti. Cumhurbaşkanı Gül, nişanın yanısıra Kral'a, dönemin İsveç Kralı Oscar'ın, Sultan II. Abdülhamid'e tevdi ettiği 'Serafim Nişanı'na ilişkin 11 Temmuz 1897 tarihli mektubun el yapımı özel bir kağıda basılan replikasını da takdim etti. Daha sonra Kral ve Kraliçe, Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül onuruna yemek verdi.

BAYRAK JESTİ

Kraliyet yetkilileri, ülkeyi ziyaret eden bir yabancı devlet başkanı için ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir karşılama töreni düzenlendiğini belirtti. Öte yandan, İsveç Kralı Gustaf'ın amcasının eşi Prenses Lilian'ın önceki akşam vefat etmesi nedeniyle bayraklar yarıya indirildi. Ziyaret nedeniyle kente asılan Türk bayrakları da Türk heyetinin jestiyle yarıya indirildi ve memnuniyetle karşılandı.

Silahlar bırakılırsa konuşulur

İsveç televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de silahla halkın hak aramasının söz konusu olmadığını söyledi. Gül, program sunucusunun 'Öcalan ile görüşmeler başladı, karşılığında Türkiye ne verecek?' sorusuna da 'Biz tamam dedik. Silahlar bırakılırsa oturulur konuşulur. Dolayısı ile yapılanlar bunlar' yanıtını verdi.


11 yıl önce