|

Sivas- Ankara 2 saate iniyor

Ankara-Sivas arası yolculuğu 2 saate indirecek YHT Projesi’nde ray döşeme işine başlandı. 405 kilometre uzunluğundaki projede 45 tünel ve 216 alt-üst geçit var. 9 milyar liraya mal olacak hattın önümüzdeki yıl hizmete alınması hedefleniyor. Hattın güzergahında Yozgat ve Kırıkkale de var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:54 - 26/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ankara-Sivas arası yolculuğu 2 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren Projesi’nde ilk ray döşendi.
Ankara-Sivas arası yolculuğu 2 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren Projesi’nde ilk ray döşendi.

Türkiye demiryolu yatırımlarına devam ediyor. Toplam uzunluğu bin 213 kilometreye ulaşan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı ağına bir yenisi daha ekleniyor. Ankara-Sivas arası yolculuğu 2 saate indirecek YHT Projesi’nde ray döşeme işi dün Ankara’da düzenlenen törenle başlatıldı. Yozgat’tan da geçecek Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesinin ilk ray serim töreni Yozgat Yerköy’de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’NİN DAMARLARINI AÇTIK

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye’nin son 15 yılda büyük bir değişim dönüşüm yaşadığını ifade etti. Tren yollarının yenilenmesi yerine trenin hızının düşürüldüğü bir dönemde Türkiye’nin hızla gelişemeyeceğini aktaran Bozdağ, “Havada, karada ve denizde yapılan projelerle Türkiye’nin damarlarını açtık. Biz böylesi bir Türkiye ile iftihar ediyoruz. Biz bu ülkenin her yerine konulan taşla iftihar ediyoruz” dedi.


'İmkansız' denileni başardık

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da, projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür edip, hayırlı olmasını diledi. Kuş uçmaz, kervan göçmez yerlere yapılan projelerden duyduğu gururu dile getiren Yılmaz, “Bu ülkenin insanı dünyanın öbür ucuna gidebilsin. İmkansız denilen bir çok proje hayata geçirildi, kaynak ayırırsanız böyle projeler elbette yapılabilir. Allah nasip ederse bu projenin test sürüşünü de gelecek yıl gerçekleştirebileceğiz” ifadelerinde bulundu. Konuşmaların ardından üç bakan birlikte ilk rayı birlikte döşedi.

Proje maliyeti 9 milyar lira

Sivas, Yozgat, Kırıkkale ve Ankara'yı birbirine bağlayacak projenin toplam uzunluğu 405 kilometre. Sivas'tan İstanbul'a kesintisiz demiryolu yolculuğunu de sağlayan proje kapsamında 45 tünel ve 216 alt-üst geçit inşa edilecek. Yaklaşık 9 milyar liraya mal olan proje; seyahat sürelerini önemli ölçüde azaltıyor. Ankara-Yozgat arası bir saat, Yozgat-Sivas arası bir saat, Ankara-Sivas arası ise iki saatte geçilebilecek. Buna göre, Sivas'tan YHT ile yola çıkan bir yolcu 3,5 saatlik Ankara-İstanbul arası mesafe de dikkate alındığında toplam 5,5 saatte İstanbul’a varabilecek. Yozgat-İstanbul arası yolculuk ise 4,5 saate inecek.


YOZGAT’A HAVALİMANI MÜJDESİ

Bakan Arslan ise, AK Parti hükümetleri döneminde hayata geçirilen projelerle Türkiye’nin deniz limanlarına erişmesi, deniz aşırı ülkelerle ticaret yapılabilmesi gibi büyük hedeflerin ortaya konulduğunu aktardı. Arslan, “Havayolunu halkın yolu yapmak adına çok önemli mesafeler kat ettik. Bu ülke 2002 yılında 35 milyon yolcuya hizmet ederken, geçen sene 193 milyon yolcuya hizmet etti. Bu ülkede YHT hiç konuşulmuyorken, bin 213 kilometre YHT yaptık. Bu planı ortaya koyduktan sonra Türkiye’yi erişilebilir ulaşılabilir yaptık” dedi. Yozgat havalimanının ihale süreçlerinin tamamlandığını ve sözleşmenin imzalandığını aktaran Arslan, “Bugünlerde inşallah başlıyoruz. Kısa sürede Yozgatlı buradan ister İstanbul’a ister İzmir’e isterse de yurt dışına uçabilecek" dedi.

#Ankara
#Sivas
#Tren
6 yıl önce