|

Sivillerin çıkışı engelleniyor

AFAD ve Türk Kızılayı, Afrin’de başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nın oluşturabileceği göç dalgasını karşılamak için hazırlıklarını sürdürüyor. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, hizmetleri mümkün olduğunca Suriye içinde vereceklerini belirtirken; Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, rejim ve YPG unsurlarının sivillerin çıkışını engellediğini söyledi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:35 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Mehmet Güllüoğlu - Kerem  Kınık
Mehmet Güllüoğlu - Kerem Kınık

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’lı teröristlere karşı başlattığı “Zeytin Dalı Harekatı”nın, göç dalgası oluşturabileceği düşünülüyor. AFAD ve Türk Kızılayı, harekat ile birlikte gerçekleşebilecek göç için seferber oldu. Afrin’den olası göç dalgasına karşı en kötü senaryoya göre hazırlıklar yapılıyor.

AFAD GÖÇ DALGASINA HAZIR

Suriye’de rejimin İdlib’in güneyinden ilerleyişi olduğunu, bundan dolayı da 200 binden fazla insanın yer değiştirmek zorunda kaldığını anlatan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, “Sınırımıza 20 binden fazla insan yaklaştı. Suriye içerisinde kurduğumuz kampa bu 20 bin kişiyi yerleştirdik. Başka yerlere çadır kurmak için de çalışmalarımız sürüyor” dedi.

SURİYE TARAFINDA KARŞILANACAK

Olası göç dalgasını Suriye tarafında yeni kurulacak kamplar ile durdurmayı planladıklarını anlatan Güllüoğlu, “Hizmetleri mümkün olduğunca Suriye sınırları içinde vermek istiyoruz. O bölgede barınma, gıda ve diğer ihtiyaçlar için hazırlıklarımızı tamamladık” diye konuştu.

TÜRK KIZILAYI KUCAK AÇACAK

Afrin’den olası göçe karşı Azez’in doğusunda oluşturulacak kamp yerlerinde incelemelerde bulunan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ise 50 bin gibi nüfus hareketliliği üzerine hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti. Kınık, öncelikli görevlerinin insani yardımın bölgeye kesintisiz ulaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

SİVİL ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Bölgedeki YPG unsurları ile güneyde Halep’i tutan Suriye rejiminin Afrin’deki sivillerin çıkışına izin vermediğini kaydeden Kınık, “Cephe hattında birikmeler olmuş, insanların Azez bölgesine doğru çıkışına izin verilmesi gerekiyor. Bu bölgede onları karşılamak için gerekli çalışmalarımızı yaptık. AFAD’la beraber kamp kapasitelerimizi artırıyoruz; fakat sivillerin çıkışı engelleniyor” dedi.

CAN KAYBI YAŞANMASINI İSTİYORLAR!

Harekatın yapıldığı bölgede sivil can kayıplarının olmasını arzu eden çevreler olduğunu kaydeden Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, “Bu durum insancıl hukukun ve savaş hukukunun ihlal edilmesi anlamına geliyor. Operasyon için sesini yükseltenlerin, sivillerin buradan çıkışlarını engelleyenlere de sesini yükseltmesini bekliyoruz. Olası can kayıpları veya yaralananların müsebbibi, buradan çıkışı engelleyenler olacaktır” dedi.

#Afrin
#PKK
#YPG
6 yıl önce