|

SKANDAL İMZA!

Etibank'a el konmasıyla ilgili raporu yaklaşık 6 ay boyunca beklettiği ortaya çıkan Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in, Dışbank'ın Lapis Grubu'na satışı esnasında da usûlsüz işlemlere imza attığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
01:00 - 22/11/2000 Çarşamba
Güncelleme: 12:05 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv



S P O T

Dinç Bilgin'in sahip olduğu Etibank'a el konmasıyla ilgili raporu yaklaşık 6 ay boyunca bekleten Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in, bu olaya benzer başka skandallara daha imza attığı ortaya çıktı. Demiralp'in, Dışbank'ın, aynı zamanda TYT Bank'ın da sahibi olan Lapis Grubu'na satılmasında da, Merkez Bankası'nın satışın olumsuzluğu ile ilgili olarak hazırladığı uyarı yazısını 8 ay boyunca beklettiği belirlendi.

O dönemde Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü yapan Selçuk Demiralp'in, satışın gerçekleştiği tarihten 6 gün önce, Dışbank'ın Lapis Grubu'na satışıyla ilgili olumsuz görüş bildirirken, 6 gün sonra satışa onay verdiği ortaya çıktı.

Bu arada, 29.05.1998 tarihinde Başbakanlık Başmüfettişleri tarafından yapılan incelemede; konuyla ilgili olarak Demiralp hakkında soruşturma açılması istendiği tespit edildi.

Olur 4 ay geciktirildi

Merkez Bankası'nın uyarı yazısı aynı gün Banka ve Kambiyo Genel Müdürü Selçuk Demiralp'e intikal eder. Demiralp konunun Bankalar Yeminli Murakıplarınca incelenmesi için 12.7.1993 tarihinde müsteşarlık makamına muhatap bir olur hazırlar ancak oluru imzaya sunmaz. Söz konusu olur, 4 ay sonra, 10.11.1993 tarihinde Bankalar Yeminli Murakıplar Başkanlığı'na intikal ettirilir. Demiralp, ivedi olan Merkez Bankası'nın yazısını murakıpların mutat incelemeler sırasında dikkate alınmasını ister.

Demiralp fikir değiştirdi

12.7.1993 tarihinde Demiralp, Lapis Grubu'na; Dışbank'ın satışı için gereken 240 milyon doları grubun karşılayacak durumda olmadığını içeren bir yazı yazar. Bu yazıya ve Merkez Bankası'nın uyarısına rağmen; 21.7.1993 tarihinde satışa izin verilmesinin uygun olacağı hakkındaki Demiralp imzalı olur, Müsteşarvekili Osman Ünsal tarafından 22.7.1993 tarihinde, yani müracaattan 6 gün sonra uygun görüş verilerek onaylanır.

Öte yandan daha önce Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'e bir uyarı yazısı gönderen Merkez Bankası 23.3.1994 tarihinde Demiralp'e bir yazı daha göndererek, 7.7.1993 tarihli yazılarına cevap alamadıklarını, bu arada TYT Bank'ın 1994 yılı başından itibaren durumunun daha da kötüleştiğini ve 64. madde kapsamına alınması gerektiğini bildirir. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce