|

Suçu müslümanlara atmak doğru değil

Mehmet Görmez, Müslümanların ülkeye alınmaması yönünde çağrı yapan Donald Trump'a tepki göstererek, "Hiçbir milletin, hiçbir din mensubunun suçu birbirine atması doğru değil. Bu coğrafyada biz çok büyük acılar çekiyoruz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/12/2015 Salı
Güncelleme: 00:27 - 15/12/2015 Salı
Yeni Şafak

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Müslüman Toplumlar Özel Temsilcisi Şerik Zafer'i makamında kabul eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez açıklamalarda bulundu. 'Müslümanların ABD'ye alınmaması' yönünde çağrıda bulunan Trump'a tepki gösteren Görmez “Amerika gibi bir ülkede seçimden önce adaylar, 'Müslümanları Amerika'ya alacağız almayacağız' tartışmasını yapabiliyor. Burada hiçbir milletin, hiçbir din mensubunun suçu birbirine atması doğru değil. Bu coğrafyada biz çok büyük acılar çekiyoruz. Bu acıları IŞİD gibi sonradan ortaya çıkan sadece terör örgütlerinin yaptıklarından çekmiyoruz. Bunların her birisi birer sonuçtur, sebep değildir” dedi.



DİNLER RAHMET İÇİN


Yaşanan sorunların belirli bir dinin değil bütün insanlığın meselesi olarak okunması gerektiğine işaret eden Görmez, şöyle devam etti: "Dünya kuruldu kurulalı, bütün insanları yaşatacak zenginlikte olduğu halde maalesef insanlar kendi hırslarıyla kendi öfkeleriyle dünyayı birbirlerine dar ediyorlar. Rahmeti yeryüzüne getiren dinler, şiddetin, vahşetin aracı haline getirilebiliyor."



DİNLERİNİ ÖĞRENEMEDİLER


Ortadoğu'nun küresel güçlerin çatışma alanı haline gelmesinin yaşananların ana sebebi olduğunu söyleyen Görmez “Bu bölgelerde yapılan savaşların sonunda, eğitimden yoksun, şiddetin ve vahşetin gölgesinde yetişen çok sayıda nesiller ortaya çıktı. Bir taraftan da büyük göçler başladı. Bu göçmenler gittikleri ülkelerde o ülkelere entegre olamadılar. Oralarda kendi gettolarını kurdular, ötekileştirildiler. Dinlerini öğrenecek imkanları bulamadılar. Göçmen nesillerin dini yanlış öğrenenlerin çocukları ile coğrafyada şiddetin gölgesinde yetişen gençler arasında bir yakınlık oluştu. Bu nesiller, dine bir ideoloji olarak sarılmayı tercih ettiler” değerlendirmesinde bulundu.



SAVAŞI PAPA DİLE GETİRDİ


Papa'nın üçüncü dünya savaşına söylemine de tepki gösteren Görmez sekülarizmin dinlerden kaynaklanan şiddeti de geride bırakarak dünyayı topyekun bir savaşın içine soktuğunu söyledi. İnsanların, daha bilimsel keşiflerle atom bombasını düşünüp kimyasal silahları ürettiğini ve bu yüzden savaşlarda ölen insanların birkaç katına çıktığını belirten Görmez "İki büyük dünya savaşı yaşandı, şimdi üçüncü büyük dünya savaşından bahsediliyor. Sayın Papa'nın ağzından bile böyle bir cümle dökülebiliyor” dedi. Görmez insanlığın bütün bu yaşanılan sorunların acılarını çektiğini belirterek, “Ben, çok umutsuz değilim. Topyekün konuşarak, birlikte değerlendirerek yeni bir dünyayı kurabiliriz” diye konuştu.



Umutlu olmaya çalışıyoruz


ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Müslüman Toplumlar Özel Temsilcisi Şerik Zafer Diyanet'in yaptığı çalışmalar için teşekkür etti. "Benim ülkem dini farklılıklara ve din özgürlüğü konusunda son derece toleranslı bir ülke olmakla beraber maalesef bu İslam karşıtlığı söylemini içerimizde de zaman zaman yaşıyoruz" diyen Zafer kendisinin de bu konuda umutlu olmak istediğini, bu tür söylemlerin medya üzerinden paylaşıldığını ama genel bakış açısını yansıtmadığını söyledi.


#Şerik Zafer'
#Mehmet Görmez
#Donald Trump
#Papa
#sekülarizm
8 yıl önce