|

Suların ısındığı AB'de denetimler sıkılaşacak

Bir süredir ses seda çıkmayan Avrupa Birliği'nde borç krizi ile ilgili gelişmeler yine gündemde. Fransa'da çalışanlar protesto için ülke çapında iş bırakırken, bölgede denetimin sıkılaşacağı ve hiçbir kurumun bundan kaçamayacağı belirtildi. Yapılan açıklamalarda ayrıca Yunanistan'ın iflas riskinin devam ettiğine vurgu yapıldı

Ekonomi Servisi
00:00 - 8/09/2010 Çarşamba
Güncelleme: 23:29 - 7/09/2010 Salı
Yeni Şafak
Suların ısındığı AB'de denetimler sıkılaşacak
Suların ısındığı AB'de denetimler sıkılaşacak

ABD'de 2008'de başlayan ve Avrupa Birliği ülkelerinde 2009'un sonunda borç krizi ile devam eden dar boğazın fitili yeniden ateşlendi. Bölgede yeniden birbiri ardına kötü haberler gelirken kurulacak denetimler ile borç krizinin önüne geçilmeye çalışılacak. Avrupa Birliği Komisyonunun finansal hizmetlerden sorumlu üyesi Michel Barnier, 'hiç kimsenin' mali sektördeki akıllı düzenleme ve denetimden kaçamayacağı uyarısında bulundu. Fransız üye, 15 Eylül'e kadar somut kuralların ortaya çıkması için sıkı bir çalışma yürüteceğini belirtti.

RİSKLİ TAHVİLLERİ DÜŞÜK GÖSTERDİLER

ABD'nin saygın gazetelerinden The Wall Street Journal ise, AB stres testlerinin bankaların elinde bulunan riskli devlet tahvillerini olduğundan düşük gösterdiğini belirtti. Gazeteye göre, bazı bankaların ellerindeki devlet tahvili miktarına dair açıklamaları, düzenleyicilerin talep ettiği kadar geniş kapsamlı değildi. Bazı bankalar sahip oldukları belli tahvilleri beyan etmezken, birçoğu tahvillerin tamamını açıklamadı.

İRLANDA İFLASA DİRENİYOR

İrlanda ise kriz sırasında kamulaştırılan Anglo Irish Bank'ın geçtiğimiz günlerde, 25 milyar avro tutarında yeni sermayeye ihtiyacı olacağını açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise bu miktarın yeterli olmayacağını, gerçek miktarın 35 milyar avroyu bulacağını belirtti. Bunun üzerine açıklamada bulunan İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, bankanın maliyetinin artmasına rağmen, hükümeti Yunanistan'ın yaşadığına benzer bir iflasa sürüklemeyeceğini öne sürdü.


Fransa'da çalışanlar hayatı durduracak

Fransa'da ise hükümet kamu açığını kapatmayı amaçlayan emeklilik reformunu parlamentoya sunarken, çalışanlar protesto için ülke çapında iş bırakıyor. 24 saatlik grev boyunca bankalar ve posta hizmeti çalışmayacak, kara, hava ve demir yolu ulaşımı neredeyse duracak. Çalışanlar sokağa çıkarken hükümet de emeklilik reformu ile üç yıl içinde yüz milyar doların üzerinde tasarruf öngörülüyor. En tartışmalı madde ise emeklilik yaşının 60'tan 62'ye yükseltilmesi.


Yunanistan'ın iflas riski devam ediyor

Yönettiği portföy bakımından dünyanın en büyük yatırım danışmanlığı şirketi olan Pimco da Yunanistan'ı uyardı. Şirketin fon yöneticilerinden Andrew Bosomworth, ülkenin kamu borcunu ödeyemeyecek durumda olmasının iflas riskini devam ettirdiğini söyledi. Bosomworth, “Yunanistan şu anda kamu borcunu çeviremeyecek durumda. Bu yüzden, Yunanistan'ın önünde sonunda iflas edeceğini ya da borcunu yapılandırmaya gitmesini önemli bir risk olarak görüyorum” dedi.


14 yıl önce