|

Tahvil alımları hızla bitirilmeli

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2 büyümesini öngören ABD Merkez Bankası FED''in önde gelen ''şahin''lerinden biri olan Richmond FED Başkanı Jeffrey Lacker, ''Yeni Başkan tahvil alım programını ''piyasalarda şok yaratmadan'' bitirmeli'' dedi.

.
00:00 - 29/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:12 - 28/07/2013 Pazar
Yeni Şafak
Tahvil alımları hızla bitirilmeli
Tahvil alımları hızla bitirilmeli

ABD Merkez Bankası FED''in önde gelen ''şahin''lerinden biri, bankanın tahvil alım programını ''hızla sona erdirmesi gerektiğini'' söyledi. Tahvil programına dair tartışmalar, Türkiye dahil olmak üzere yükselen piyasalardan ciddi bir sermaye kaçışını tetiklemişti. Almanya''da yayınlanan WirtschaftsWoche dergisine konuşan Richmond FED Başkanı Jeffrey Lacker, ''Tahvil alımı programından çıkışımızı hızla gerçekleştirmeliyiz. Son Fed toplantısında, bu alımların sona ermesi ufukta göründü'' dedi. Lacker, görece düşük enflasyon ve işsizlikte beklenenden hızlı iniş yaşanmasının, tahvil alımı programını küçültmeye başlamak için yeterli olduğu görüşünü dile getirdi. Lacker, ''Öncelikle, mortgage tahvili alımlarına derhal son vermeliyiz'' diyerek, merkez bankasının hiçbir sektöre ayrıcalık tanıyamayacağını ekledi.

YENİ BAŞKAN''IN GÖREVİ

Amerikalı yetkili, bu yıl içinde tahvil alımlarının azaltılması ve yükselen faizlerin, Kongre''yi kamu borçlarının azaltılması için harekete geçmeye zorlamasını umduğunu da belirtti. Lacker, Başkan Ben Bernanke''nin görev süresinin Ocak ayında dolmasından sonra FEDin başına geçecek kişinin, tahvil alım programını ''piyasalarda şok yaratmadan'' bitirmenin bir yolunu bulması gerektiğini söyledi. Lacker, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2, gelecek yıl ise en fazla yüzde 2.25 büyümesini öngördü. FED Başkanı Bernanke, tahvil alımlarının azaltılacağına dair ilk ciddi ipuçlarını 19 Mayıs tarihinde verdi. TC Merkez Bankası haftalık verilerine göre, yurt çapına yayılan Gezi Parkı eylemlerinin patlak verdiği Mayıs 31 tarihinden 19 Temmuz''a dek yabancı yatırımcılar 1.54 milyar dolarlık hisse, 3.4 milyar dolarlık tahvil sattılar.

11 yıl önce