|

Taksim esnafı gülecek

Marmara Belediyeler Birliği''nde konuşan Barselona Belediyesi Şehir Planlama ve Kentsel Dönüşüm Koordinatörü Jaume Barnadas, Taksim'de başlatılan yayalaştırma projesinin benzerini kendilerinin de uyguladığını söyledi. Kentsel dönüşümde önceliği meydanlara ve yayalara verdiklerini belirten Barnades, "Yayalaştırılan sokak sayısı arttıkça, esnafın geliri de yükseldi" dedi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 16/11/2012 Cuma
Güncelleme: 23:05 - 15/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Taksim esnafı gülecek
Taksim esnafı gülecek

Marmara Belediyeler Birliği''nin organizasyonunda Barselona Belediyesi''nden ''Kentsel Dönüşüm'' brifingi alındı. Barselona Belediyesi Şehir Planlama ve Kentsel Dönüşüm Koordinatörü Jaume Barnadas, ''Önce yayalaştırılacak sokakları ve meydanları belirledik, sonra yıkıma başladık'' dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen teknik temas programlarına İspanya incelemesiyle devam edildi. İstanbul ve Kocaeli'nden valiliğin yanı sıra çeşitli belediyelerden yetkililerin katıldığı programda ilk olarak Sevilla ve Granada''da tarihi ve kültürel mirasın korunması konusunda teknik inceleme yapıldı. Heyette bulunan Basın Danışmanları için Sevilla Belediyesi İletişim Müdürü Santiago Martinez, seçim kampanyaları ile Sevilla Belediyesi''nin genel iletişim çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sevilla Belediyesi''nin ardından Endülüs Sur TV ziyaret edilerek İspanya''da yerel yönetimler ile medya kuruluşları arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğuna dair bilgi alınırken Marmara Belediyeler Birliği Basın Yayın Danışmanı Fatih Sanlav, Türkiye''deki belediye-basın ilişkileri ile seçim kampanyaları ve propaganda süreci hakkında bilgi verdi.

YAYALAŞTIRMA ESNAFIN GELİRİNİ YÜKSELTTİ

Program kapsamında kentsel dönüşümde bir dünya markası olan Barselona Belediyesi de ziyaret edildi. Barselona Belediyesi Şehir Planlama ve Kentsel Dönüşüm Koordinatörü Jaume Barnadas''ın yaptığı sunumda ağırlıklı olarak Barselona''daki Kentsel Dönüşümün Halkla İlişkiler Boyutu üzerinde durulurken, teknik ve hukuki konularda da önemli bilgiler verildi. Bardanas, ''Kentsel Dönüşüm plan ve projelerini hazırlarken en çok üzerinde durduğumuz konu meydanlardı. Bizim kültürümüzde meydanlar ve sokaklar yayalarındır. Yayalaştırılan sokak sayısı arttıkça, esnafın geliri de yükseldi." diye konuştu.

1966'da başladı 2050'ye kadar devam edecek

''Barselona Belediye meclisinin kararı, bizde resmi kanundur'' diyen Bardanass şunları söyledi: ''Kanunlarımızca, genişletilmiş yerel yönetim yetkileriyle kentsel dönüşüme karşı çıkan az sayıdaki vatandaşımızı mahkeme kanalıyla evlerinden çıkardık. Kentsel dönüşüm çalışmalarına 1966''da yapılan planla başladık ve 2050''ye kadar sürecek. Kentsel dönüşümdeki amacımız genişlemek ve büyümek değil, iyileştirmek. 1966''daki planlarda şehrimizin 1,5 milyon olduğu öngörülmüş, biz bugün 2 milyon nüfusa sahibiz ve bunu başarı olarak görüyoruz.''


11 yıl önce